DEN HAAG, 5 november 2015 09:44

'Innovatiebeleid moet krachtig doorgezet worden'

Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat private investeringen in R&D vorig jaar zijn toegenomen. Door Nederlandse bedrijven werd in 2014 ruim drie procent meer uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling dan het jaar daarvoor. Een positieve ontwikkeling, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

De ondernemingsorganisaties wijzen er wel op dat we er nog niet zijn. Om deze stijging door te zetten naar 2,5 procent van het bbp, is het belangrijk dat beleid omtrent innovatie gunstig blijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het topsectorenbeleid en de fiscale instrumenten.

Investeringen

Een aantrekkelijke kennisinfrastructuur met daarbij een goede koppeling tussen bedrijfsleven en wetenschap verankert R&D-investeringen van bedrijven. Daar is het topsectorenbeleid een goed voorbeeld van en dat moet dan ook krachtig doorgezet worden, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland.

Daarnaast zijn Nederlandse fiscale faciliteiten, zoals de WBSO, RDA en de Innovatiebox voor kleine én grote bedrijven van belang. Die zorgen ervoor dat het Nederlands bedrijfsleven door kan innoveren. Onderzoek en ontwikkeling zijn immers van cruciaal belang voor het innovatievermogen en daarmee de groei van ons land, benadrukken de ondernemingsorganisaties.

Concurrerend

Uit een studie van het Rathenau Instituut bleek onlangs dat Nederlandse bedrijven relatief veel van hun R&D-afdelingen in Nederland hebben. Ze investeren echter steeds meer aan onderzoek en ontwikkeling in het buitenland, terwijl buitenlandse investeringen in Nederland minder hard groeien.

Daaruit blijkt dat gevestigde onderzoeks- en ontwikkelingscentra van bedrijven geen vanzelfsprekendheid zijn. Het vestigingsklimaat voor bedrijven moet dus continue aandacht krijgen. Daarmee moeten ook onze fiscale faciliteiten concurrerend blijven, aldus de ondernemingsorganisaties.

bron: VNO-NCW

Foto's:

Innovatie

'Het is belangrijk dat beleid omtrent innovatie gunstig blijft.'

© Aandrijvenenbesturen.nl