CANBRIDGE, MASSACHUSETTS (VS), 4 november 2015 09:37

Autonome drone ontwijkt obstakels, zelfs in onbekende omgeving (video)

PhD-student Andrew Barry op het Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) vna MIT, heeft een detectie-algoritme ontwikkeld waarmee onbemande vliegtuigen zelfstandig objecten kunnen ontwijken. Het werkt zelfs als de vliegtuigen niet beschikken over kennis of informatie over de locatie waarboven zij vliegen. Barry denkt de huidige beschikbare algoritmen te langzaam zijn voor snelle, werkelijk autonome drones. En Lidar-lasersystemen zijn te groot voor kleine, personal UAV's.

Om zijn systeem te testen bouwde hij een kleine drone met een vleugelspanwijdte van ruim 85 cm en een gewicht van minder dan 500 gram, met standaard beschikbare onderdelen. Op elke vleugel zit een camera en twee processoren, vergelijkbaar met de processoren in smartphones.

Anders dan andere autonomie-algoritmen die beelden verwerken van obstakels op diverse afstanden - zij zoeken naar objecten op bijvoorbeeld een meter, twee meter, drie meter enzovoorts - scant Barry alleen vor hindernissen op 10 meter afstand.

"Als je vliegt schuift die 10 meter horizon vooruit, en zo lang de eerste 10 meter vrij zijn, kun je de wereld om je heen in kaart brengen", zegt hij. Omdat het maar 8,3 milliseconde duurt om elk frame te verwerken kon de drone over een bebost gebied vliegen en tussen de bomen door laveren met een snelheid van 45 kilometer per uur.

CSAIL claimt dat Barry's systeem 20 maal sneller is dan de nu gangbare software. En wat nog mooier is: het is open source software, beschikbaar op  GitHub.

Bron: CSAIL

bron: Engineersonline.nl

Foto's:

Autonome drone ontwijkt obstakels, zelfs in onbekende omgeving (video)

Algoritme detecteert obstakels, zonder Lidar of Kinect

© Aandrijvenenbesturen.nl