TOKIO (JAPAN), 29 oktober 2015 12:30

Robot rijdt motor (video)

Yamaha heeft op 28 oktober tijdens de Tokyo Motor Show een robot onthuld die een motorfiets kan besturen. Momenteel nog niet zo snel als een mens, maar deze ‘Motobot’ heeft de ambitie om ons uiteindelijk te overtreffen.

In een video-boodschap aan topcoureur Valentino Rossi ‘zegt’ Motobot dat de vaardigheden van de robot nu nog bescheiden zijn, maar dat dit in te halen is als de robot eenmaal alles geleerd heeft over de professional.

Motobot: “Ik ben niet menselijk, maar er moet iets zijn wat alleen ík kan doen. Ik ben Motobot. Ik ben gemaakt om jou te overtreffen.” In de video is Motobot te zien die een 1000cc R1M superbike bestuurt.

Motobot

Yamaha is terughoudend met informatie over dit prototype. Volgens het bedrijf is het doel om een robot te bouwen die een onaangepaste motor autonoom over een parcours kan besturen. Om dit te doen op hoge snelheden met een hoge accuraatheid is zeer complex, aldus Yamaha.

Een woordvoerder van het bedrijf: “Wij willen de fundamentele technologie en know-how die we verkregen uit deze uitdaging benutten om geavanceerde veiligheids- en supportsystemen voor (motor)bestuurders te maken.”

bron: Lanesplitter

Foto's:

Robot rijdt motor (video)

De Motobot op een R1M superbike.

© Aandrijvenenbesturen.nl