Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 29 oktober 2015 10:18

Autonome robot-glazenwasser (video)

Kite Robotics is klaar voor de allereerste publieke demonstratie van zijn reinigingsrobot. Om te laten zien dat de robot klaar is voor het grote werk reinigt hij het UT- gebouw de Spiegel. Dit gebouw aan de entree van de campus van de Universiteit Twente is compleet voorzien van ramen. De robot is volgens de ontwikkelaars vijf keer zo snel als een glazenwasser en voordeliger dan wassen met de hand. Tevens reinigt de robot zowel glas als kozijnen, zit er geen zeep in het water en voorkomt hij strepen op het glas.

De Kite Robot '
De Kite Robot
1/1

De robot is ontwikkeld voor het schoonmaken van grote, gladde oppervlakten aangestuurd door middel van een computerprogramma. Werktuigbouwkundige en oprichter Stefan Spanjer van Kite-Robotics ontwikkelde met een team het systeem waarmee vier kabels de positie van de schoonmaakrobot op een gebouw regelen. "Door op bepaalde manieren aan de kabels te trekken, verandert de robot van plek zodat hij over het complete gebouw kan bewegen." Op het dak van een gebouw worden eenmalig eenvoudige bevestigingspunten geplaatst waaraan (bij een abonnement zo'n 4 tot 6 keer per jaar) tijdens reiniging de robot tijdelijk bevestigd wordt.

Gevaarlijk

"De robot is het meest geschikt voor grote gebouwen die met de traditionele glazenwastechnieken risicovol zijn om te reinigen en biedt daarom een oplossing voor gebouwbeheerders en reinigingsbedrijven. Het beroep van glazenwasser is fysiek zwaar en gevaarlijk door het werk op hoogte in weer en wind (volgens verzekeringsmaatschappijen een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld).

De robot kan gebouwen reinigen tot zo'n 80 m hoogte. Hij  reinigt de totale gevel: glas, kozijnen en beplating (aluminium, natuursteen, trespa, staal en dergelijke).

Stefan Spanjer studeerde Werktuigbouwkunde en werkte onder leiding van professor Just Herder mee in de vakgroep Werktuigbouwkundige automatisering en Mechatronica. Spanjer startte het bedrijf Kite Robotics met behulp van een STW- grant. Het bedrijf telt 7 medewerkers  afkomstig van de Universiteit Twente en Saxion.

Officiële introductie 10 November

Op dinsdag 10 november is de eerste publieke test met de Kite Robot te zien op het gebouw de Spiegel van de Universiteit Twente, het gezichtsbepalende gebouw meteen aan de entree van de campus. Het glazenwassen door de robot start om 16:00 uur.

De robot is natuurlijk al eerder getest, waarbij de UT letterlijk diende als 'living lab'. Zie ook dit filmverslag van Hart van Nederland.

Kite Robotics is gevestigd in the Gallery op Kennispark Twente. 

bron: Engineersonline.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden