Laatste nieuws:

DEN HAAG, 26 oktober 2015 13:44

D’66 wil meer investeren in Smart Industry en 3D-printing

In een notitie stelt D’66 voor om meer te investeren in de Nederlandse Smart Industry en moderne technieken als 3D-printing. De notitie, genaamd ‘Investeren in de economie van de toekomst: Digitale kansen benutten!’ is door D’66 vorige week gepubliceerd.

'
1/1

D’66 wil dat Nederland in 2030 de digitale koploper van Europa is. De politieke partij wil onder andere een beter vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven, wetten moderniseren en programmeren als vak aanbieden op basisscholen.

Zeven punten voor verbetering

D’66 ziet de innovatiekracht van Nederland afnemen vergeleken met andere landen. De partij wil dit een halt toeroepen en heeft in totaal zeven punten voorgesteld om dit te verbeteren:

  1. Verbeter het vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven
  2. Maak van Nederland een digitaal laboratorium
  3. Geef startups de speelruimte om te groeien
  4. Investeer meer in onderzoek, met een scherpere focus
  5. Moderniseer wetten en snij in het subsidiewoud
  6. Begin op de basisschool met leren programmeren
  7. Versterk veilige communicatie

Beter klimaat voor innoveerders

D’66 noemt een aantrekkelijk vestigingsklimaat een ‘cruciaal’ onderdeel van Nederland als innovatief land. “Nederland moet als dynamische en digitale delta, de kraamkamer, thuishaven en trekpleister voor innovatieve bedrijven worden”, laat de partij weten.

Er moet volgens de partij 10 miljoen euro geïnvesteerd worden in zogeheten ‘Fieldlabs’ en 5 miljoen euro in ‘Fablabs’. Met Fablabs (open ruimtes waar men prototypes kan uittesten) en Fieldlabs (praktijkomgevingen voor slimme industriële oplossingen zal Nederland beter voorbereid zijn op de maakindustrie van de toekomst.

Moeizame start

Vorig jaar werden ook al wat Fieldlabs aangekondigd, maar dit project blijkt toch wat moeizaam te verlopen. Slechts één Fieldlab is er nu al gekomen. Voor meer Fieldlabs is simpelweg nog geen geld gevonden.

Lees de hele notitie van D’66 hier. (PDF)

Smart Industry en 3D-printing tijdens de Constructeursdag

Op 10 november is er op de jaarlijkse Constructeursdag ook volop aandacht voor Smart Industry en 3D-printing. Er zijn onder andere lezingen van Ultimaker, Autodesk en Wibu Systems.

Bekijk hier het volledige programma van de Constructeursdag.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden