Laatste nieuws:

ALMELO, 8 oktober 2015 11:07

Locomotief ‘stoomt’ Preston Palace binnen (video)

In Preston Palace in Twente komt vanaf 16 oktober een replica van de grootste stoomlocomotief van Nederland te staan. Voor de 17,5 meter Loc 6313 zijn muren van het hotel uitgebroken.

De Loc 6313 in de werkplaats'
De Loc 6313 in de werkplaats
1/1

Nu vraagt u zich wellicht af: ‘Waarom? Een mooi bloemperkje was toch ook leuk geweest voor de sfeerbeleving?’ Mede-hoteleigenaar Carlo Slag: “Veel mensen denken: ‘Die spoort niet’. Dat mogen ze denken. Maar wij houden wel van iets aparts en unieks. En wees eerlijk, zo’n grote Loc tref je niet in een willekeurig hotel. Wel bij ons. En daar zijn we best trots op”, aldus Slag.

Bijzondere klus

De locomotief is door eigen vakmensen vervaardigd aan de hand van door het Spoorwegmuseum beschikbaar gestelde tekeningen, foto’s en een gedetailleerd schaalmodel. Het gehele project heeft ruim twee jaar in beslag genomen. “De kunst van dit gehele project is dat er praktisch geen onderdelen zijn gekocht en zo min mogelijk kant-en-klare materialen. De grootste uitdaging is om het zo ‘echt’ mogelijk te maken”, aldus een woordvoerder van het bouwteam.

De gehele locomotief is van producten zoals hout, plastic en polyester gemaakt. “Wat er niet is, maken we zelf. Daarvoor hebben we verscheidene trucjes om bestaand materiaal zó te bewerken, dat het oud lijkt.”

Locomotief met geschiedenis

De stoomlocomotief uit de 6300-serie was de grootste tenderloc die de Nederlandse Spoorwegen ooit hebben gehad. Het gevaarte was bedoeld om de zware kolentreinen uit Zuid Limburg naar het industriële westen te trekken. Van de totaal 22 locomotieven uit deze serie, is er slechts één exemplaar bewaard gebleven bij het Spoorwegmuseum, maar deze is helaas niet voor publiek toegankelijk.

Rond het lot van de oorspronkelijke 6313 gaan veel verhalen de ronde, maar de locomotief is ooit vermist geraakt en nooit teruggevonden. Nu duikt de locomotief (althans een replica ervan) na 70 jaar weer op bij Preston Palace.

Eindstation

Op vrijdag 16 oktober, in de loop van de ochtend, wordt het gevaarte van meer dan 17,5 meter lang en 4,5 meter hoog over het hotel getild. In hart van het bedrijf, waar muren zijn uitgebroken om de trein te kunnen plaatsen, in de sfeer van een nostalgisch perronnetje, vindt de Loc 6313 haar eindbestemming. ‘De Beul’, zoals de bijnaam van de locomotief luidt, had een slechter eindstation kunnen treffen.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden