Laatste nieuws:

DELFT, 7 oktober 2015 13:22

Nederlandse studenten ontwerpen fiets voor 3D-printer

De Nederlandse studenten Stef de Groot en Paul De Medeiros hebben een fiets ontworpen die door iedereen met een 3D-printer te maken is. Er wordt momenteel gewerkt aan een tweede prototype van de fiets.

'
Rechts
1/2

De Groot en De Medeiros zijn studenten Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en hebben hun creatie de ‘Obi’ genoemd. “Het idee achter de Obi, wat staat voor Open Bicycle, is om een fiets te maken die mensen thuis zelf kunnen aanpassen, uitprinten en in elkaar zetten”, zegt De Medeiros enthousiast. “Het zal de eerste écht modulaire fiets zijn. Elk deel kan gemakkelijk worden verwijderd en vervangen zonder dat er dure gereedschappen of speciale vaardigheden nodig zijn.”

Open source fiets

De Medeiros vervolgt: “Wij geloven in de kracht van open source design. Zodra we de eerste werkende fiets hebben gemaakt, maken we al onze ontwerpen voor iedereen beschikbaar om te verbeteren, aan te passen of ter inspiratie. We geloven in een toekomst waarin iedereen met toegang tot een 3D-printer en internet in staat is om producten te maken om te gebruiken in het dagelijks leven.”

Van Solidworks naar Fusion 360

De twee begonnen het project met de ontwerpsoftware Solidworks en stapten later over op Fusion 360 van Autodesk. “We zijn overgestapt omdat we voor de fiets in eerste instantie organische vormen wilden gebruiken. Hiervoor is Solidworks minder geschikt dan Fusion 360. Het grappige is dat we uiteindelijk toch van de organische vormen hebben afgezien. We hebben echter vastgehouden aan Fusion 360 vanwege het gebruiksgemak, de grote hoeveelheid tools voor samenwerking, versiebeheer en cloud-toegang tot de bestanden.”

Prototype

Het eerste prototype was in juli klaar. Beiden werken nu aan een tweede prototype, waarna ze verwachten nog één aanpassingsronde nodig te hebben om een eindresultaat te hebben. “We zijn nu bezig met het verbeteren van de geometrie van de fiets, het optimaliseren van het ontwerp van het frame, het toevoegen van een volledig functionele aandrijflijn en het integreren van een headset in de voorvork.”

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden