Laatste nieuws:

NEW YORK (VS), 28 september 2015 15:14

Glowforge 3D laser printer is een fabriek in een doosje (video)

Vorige week donderdag werd de Glowforge 3D laser printer aan het grote publiek gepresenteerd op de MakerCon in New York. In plaats van het additief opbouwen van een product, snijdt of graveert de Glowforge met een laser het gewenste resultaat in leer, hout, metaal en vele andere materialen.

De Glowforge'
De Glowforge
1/1

De Glowforge is bedacht en geproduceerd door het gelijknamige bedrijf Glowforge uit de Amerikaanse stad Seattle. Dankzij een kapitaalinjectie van 9 miljoen dollar konden ze hun droom van een ‘3D laser printer’ verwezenlijken.

Geen 3D-printer

De benaming ‘3D laser printer’ werkt marketingtechnisch vrij goed natuurlijk, maar wat de Glowforge eigenlijk is, is een hele slimme CNC laser. Met de laser kunnen bestaande materialen als hout, kunststof, metaal, leer en meer worden gesneden en/of gegraveerd. De grote innovatie is de implementatie in een relatief klein apparaat en de software, waarmee letterlijk iedereen die een rechte lijn kan tekenen het apparaat kan bedienen.

Slimme CNC-laser

Het maken van een object met de Glowforge is dankzij de software heel simpel. Je legt het te behandelen materiaal (bijvoorbeeld een stuk hout of leer) in de printer. De Glowforge maakt vervolgens een 3D-scan van het apparaat, zodat je het ontwerp in de computer of op je tablet precies kunt uitlijnen met je materiaal. Vervolgens druk je op de startknop en twee tot twintig minuten later pak je het door jou behandelde object uit de printer.

Op deze wijze kun je bijvoorbeeld zelf je eigen aluminium laptop graveren met tekst of afbeeldingen. Zelfs een ingewikkeld design, dat naadloos de gebogen randen van je laptop volgt is dankzij de 3D-scanner in de Glowforge een fluitje van een cent.

Iedereen kan lasersnijden

Je kunt een ontwerp maken in Adobe Photoshop, Illustrator of een keur aan andere design-software, maar het unieke van de Glowforge-software is dat je zelfs kunt tekenen waar de printer moet snijden. Simpel gezegd: ik trek met een potlood een lijn op een stukje hout en de Glowforge snijdt het hout precies volgens die lijn doormidden. De gebruiker kan het object dus zo simpel of ingewikkeld vormgeven als hij/zij wil.

Specificaties

De hardware van de Glowforge lijkt nog het meest op een alles-in-één-printer met grootheidswaanzin. Toch is het gelukt om een flinke machine in een relatief kleine behuizing te stoppen. De Glowforge bestaat uit het volgende:

  • Een 40W klasse 1 laser (er is ook een pro-model met een 45W klasse IV laser)
  • Snijdiepte in hout of kunststof van 0,6 cm
  • Materiaalbreedte van 50,8 cm
  • Snijden en graveren van organische materialen zoals hardhout, leer, acryl, stoffen en voedsel
  • Graveren van steen, metaal en vele soorten consumentenelektronica

Glowforge zal eind 2015 klaar zijn voor verkoop en zal dan beschikbaar zijn in een regulier model voor 2000 dollar en een pro model van 4000 dollar. Het pro-model heeft een krachtiger laser en een doorvoer, waardoor de lengte van het te bewerken materiaal oneindig lang is.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden