Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 21 september 2015 12:09

Onderzoek mogelijkheid kortere loondoorbetaling ziekte

Het kabinet moet onderzoek doen naar de mogelijkheden om het midden- en kleinbedrijf ‘minder zwaar te belasten met de regeling loondoorbetaling bij ziekte’. De Tweede Kamer heeft donderdagavond een motie van die strekking met algemene stemmen aangenomen.

'
1/1

Premier Rutte waarschuwde wel dat er 'haken en ogen' zitten aan het verkorten van de termijn. De kosten van het tweede jaar blijven immers overeind. De vraag is niet alleen wie dat gaat betalen, maar ook wat de gevolgen zijn voor de verzekeringsmarkt.

Ook leiden de bestaande regels er toe dat werkgevers daadwerkelijk wat doen aan preventie en re-integratie. Die ‘prikkels’ werken, aldus de premier.

Reactie FME

De werkgeversverplichtingen bij ziekte van personeel wegen zwaar voor (kleine) mkb-ondernemers. Internationaal gezien loopt Nederland met de lange duur van de loondoorbetalingsverplichting behoorlijk uit de pas.

FME ondersteunt dan ook het pleidooi om de loondoorbetalingsplicht terug te brengen naar één jaar. Maar het herschikken van kosten en verantwoordelijkheden mag uiteindelijk niet leiden tot hogere werkgeverspremies als gevolg van toenemende instroom in de WIA.

Financiële aansprakelijkheid werkgever

Na het tweede ziektejaar is de werkgever ook nog voor maximaal tien jaar financieel aansprakelijk voor de WGA. Deze tien jaarstermijn is in 2005 ingevoerd vanuit de veronderstelling dat werkgevers nog een rol konden spelen bij het re-integreren van uitkeringsgerechtigden.

Inmiddels is duidelijk dat circa 56% van alle instroom bestaat uit mensen die voor 80-100% arbeidsongeschikt zijn verklaard. Vanwege de theoretische kans op (enig) herstel van verdienvermogen hebben ze een WGA-uitkering.

Werkgevers kunnen geen rol meer spelen bij re-integratie van deze groep, vandaar dat FME ook vindt dat ook deze periode moet worden teruggebracht, naar bijvoorbeeld 5 jaar. Hierdoor worden de financiële risico’s die verbonden zijn aan werkgeverschap verder beperkt.

bron: FME

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden