Laatste nieuws:

LONDEN (ENGELAND), 17 september 2015 10:30

Grote Britse zuiveringsinstallatie gebruikt Weg-motoren

Thames Water is momenteel bezig met het updaten van twee grote afvalwaterzuiveringsinstallaties in Londen – een project van 190 miljoen pond (260 miljoen euro) in Beckton en een tweede van 220 miljoen pond (301 miljoen euro) in Crossness.

'
Rechts
1/2

Beckton is een van de grootste zuiveringsinstallaties van Europa en bedient 3,5 miljoen mensen. Door de verbeteringswerken zal de capaciteit van de installatie met 60% stijgen en dit maakt een bevolkingstoename van 10% mogelijk tot 2021.

Crossness levert vandaag de dag zuiver water aan twee miljoen Londenaren. Door de geplande update zal de capaciteit van deze installatie met 44% stijgen. Dit wordt tevens gecombineerd met een aanzienlijke beperking van gemengd regenafvoer die, tijdens bijvoorbeeld een storm, terechtkomt in de Thames, de getijdenrivier die door Londen stroomt.

Van afval tot energie

De laatste 10 jaar is men afval steeds meer gaan beschouwen als een bron van alternatieve energie en bij beide projecten wordt er heel wat aandacht besteed aan het winnen van biogas uit de organische afval die de installaties uit het rioolwater halen.

Met dit biogas kan Thames Water zorgen voor de eigen energietoevoer door middel van WKK-centrales (warmte-krachtkoppelingscentrales), met de mogelijkheid om het teveel aan stroom te verkopen aan het nationale distributienet.

Biogas winnen

Het winnen van biogas gebeurt in 12 anaërobe slibgistingstanks verdeeld over de twee sites. Elke gistingstank gebruikt twee horizontale chopperpompen van het type Vaughan HE6W10-277, geleverd door P&M Pumps Ltd. Elke chopperpomp wordt aangedreven door een Weg 30 kW IE2 WIMES EExd-motor.

Deze pompen vormen het hart van een groot, mechanisch mengsysteem dat zorgt voor een optimale menging in de anaërobe slibgistingstank door alle organische afval, vetten en oliën (FOG), gruis en niet-organische stoffen te laten suspenderen in een homogene mix.

Weg-motoren

De motoren van Weg bleken ideaal voor de veeleisende omgeving van het afvalstoffenbeheer. De Exd-uitvoering staat voor explosieveiligheid en kunnen zodoende veilig worden gebruikt in of explosiegevaarlijke omgevingen. Daarnaast zijn ze WIMES-conform, waardoor ze perfect geschikt zijn voor gebruik in de waterindustrie in het Verenigd Koninkrijk.

De motoren leveren een rendement dat hoger is dan de minimumvereiste van hun IE2-classificatie. Dit is ontzettend belangrijk voor de energie-efficiëntie van het project; bovendien wordt er gestreefd naar 90% van de totale bedrijfskosten voor energieverbruik verdeeld over de volledige levensduur van typische motoren gebruikt in pomptoepassingen.

Hoog rendement

Het hoge energierendement van deze motoren is grotendeels te danken aan hun nieuwe en aërodynamische behuizing die zorgt voor een betere luchtstroom en een lagere werkingstemperatuur. Deze motoren staan niet alleen borg voor energiebesparing, maar ook voor een hogere productiviteit en een langere, operationele levensduur met een minimum aan onderhoud.

Het gepatenteerde Wseal-afdichtingssysteem van Weg en een standaard aangebrachte resistente tweecomponenten-epoxycoating zorgen voor uitermate milieuvriendelijke motoren, met een garantieperiode van drie jaar. De motorbehuizing, de flenzen en de ventilatordeksels worden gemaakt in de eigen gieterijen van Weg.

Het gebruikte, hoogwaardige gietijzer (FC-200) garandeert maximale slijtvastheid en hoge prestaties bij agressieve omgevingsomstandigheden. Het ventilatordeksel is nieuw ontworpen en biedt een hogere schokvastheid, terwijl de flenzen zorgen voor een uitstekende warmteverspreiding van de lagers.

“Het gaat hier om een extreem veeleisende applicatie”, zegt Matt Harvey, directeur bij P&M Pumps. “De pompbelasting kan bijvoorbeeld groter worden door het puin dat soms tot aan de pomp raakt, ondanks de stroomopwaarts gelegen filters. Die puinstroom kan hout of brokstukken van de tankconstructie bevatten. Rekening houdende met dit en met de andere eisen van het project hebben we gekozen voor de kwaliteit van de producten van Weg en voor de ervaring van deze firma. Belangrijk was ook dat Weg probleemloos EExd Atex-motoren kon leveren binnen de korte doorlooptijd van acht weken.”

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden