Laatste nieuws:

ST. LOUIS, MISSOURI (VS), 14 september 2015 13:05

Chip vernietigt zichzelf (video)

Engineers van Xerox Parc hebben een computerchip ontwikkeld die zichzelf kan vernietigen op commando. Dit maakt de chip uitermate geschikt voor toepassingen waarbij een hoge beveiligingsgraad vereist is.

'
1/1

De chip is ontwikkeld als onderdeel van Darpa’s ‘vanishing programmable resources’-project. Op de chip kunnen data als beveiligingssleutels worden opgeslagen. Op commando verbrijzelt de chip zichzelf in duizenden kleine stukjes; te klein om weer te kunnen worden gerepareerd.

Darpa demonstreerde de chip afgelopen donderdag op het eigen ‘Wat, What?’-event in de Amerikaanse stad St. Louis.

Toepassingen

“Wij hebben interesse in toepassingen als databeveiliging en zulke dingen,” aldus Gregory Whiting, een wetenschapper bij Parc in Palo Alto. “We wilden graag een systeem bedenken dat heel snel zou zijn en compatible met commerciële elektronica.”

Gorilla Glass

Het resultaat is een chip gebaseerd op Gorilla Glass. Dit is een zeer harde glassoort die gebruikt wordt in diverse smartphones. Bij Parc behandelen ze het glas zodanig dat het zeer bros wordt vanwege een hoge interne spanning (stress). Dit maakt het gemakkelijk om het in heel kleine stukjes uiteen te laten breken.

Demonstratie

Tijdens de demonstratie afgelopen donderdag werd het glas door middel van een foto-diode gebroken. Zodra er fel licht op de diode geschenen werd activeerde een kleine weerstand. De hoge temperatuur van deze weerstand zorgde ervoor dat het glas in duizenden stukjes uit elkaar vloog. Doordat er zeer veel spanning stond op het behandelde glas bleven deze stukjes ook hierna tientallen seconden lang in nog kleinere stukjes uiteen vallen.

bron: PC World

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden