Laatste nieuws:

ALPHEN AAN DEN RIJN, 14 september 2015 11:12

eLab in Alphen leert jong en oud over techniek

Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn opent op zaterdag 19 september het eLab: een plek waar kinderen en volwassenen alles te weten komen over moderne techniek en media. Zo leren ze er bijvoorbeeld hoe een 3D-printer werkt of hoe je een eigen website bouwt.

3D-printing, werken met Makey Makey of Dash and Dot... eLab leert techniek spelenderwijs aan jong en oud.'
3D-printing, werken met Makey Makey of Dash and Dot... eLab leert techniek spelenderwijs aan jong en oud.
1/1

Bibliotheek Rijn en Venen in Alphen aan den Rijn opent op zaterdag 19 september het eLab: een plek waar kinderen en volwassenen alles te weten komen over moderne techniek en media. Zo leren ze er bijvoorbeeld hoe een 3D-printer werkt of hoe je een eigen website bouwt.

Met het eLab wil de Bibliotheek Rijn en Venen bezoekers mediawijs maken en hen voorbereiden op het leven met moderne media. Deze gaan immers een steeds grotere rol spelen in de 21e eeuw. In het eLab komen mediawijsheid, leesbevordering en ‘21st Century Skills’ (vaardigheden om met deze nieuwe media om te gaan) samen.

Films, games, websites, apps en robots

In het eLab kunnen bezoekers zelf films maken met een ‘greenscreen’ en leren hoe zij games, websites, computers en apps kunnen bouwen. Ook kunnen zij zien en ontdekken hoe bijvoorbeeld een 3D-telefoonhoesje geprint wordt of hoe een robot opdrachten uitvoert.

Het hele jaar activiteiten

In het eLab staan getrainde medewerkers, de e-Geniuses, klaar om bezoekers te verrassen en te inspireren. Ook zullen zij leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs wegwijs maken in het eLab bij de speciale groepsbezoeken. Tijdens de landelijke themaweken, zoals de Kinderboekenweek en de Codeweek, zullen extra activiteiten in het eLAB worden georganiseerd. Zo is er het hele jaar iets te ontdekken.

Leren met Lego

In het eLab kunnen kinderen ook terecht voor Lego Education: hierbij leren kinderen spelenderwijs problemen op te lossen. Door te bouwen met Lego, wordt ingewikkelde materie visueel en daardoor duidelijker. Zo kunnen kinderen met de hele klas bijvoorbeeld het verhaal uit een boek nabouwen met Lego en het verhaal in een chronologische volgorde zetten. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg leuk.

Techniek in 2020

Met de komst van het eLAB ondersteunt en adviseert de bibliotheek scholen bij innovatie en ontwikkeling. De moderne media spelen in de 21ste eeuw een steeds grotere rol en techniek zal een vast onderdeel van de schoolvakken binnen het basisonderwijs worden. Alle 7.000 basisscholen in Nederland zullen in 2020 wetenschap en technologie aanbieden.

Gratis inschrijven

Iedereen kan zich nu al inschrijven voor de verschillende activiteiten in het eLAB via elab-alphen.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over de gratis activiteiten in september en oktober. Het eLab is vanaf 19 september geopend op woensdag van 13:00 tot 17:00 uur, op zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur en om de week op vrijdag van 15:00 tot 17:00 uur.

De feestelijke opening op zaterdag 19 september vindt plaats van 10:00 tot 16:00 uur in de Bibliotheek Rijn en Venen, Aarplein 5 in Alphen aan den Rijn.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden