Laatste nieuws:

PERTH (AUSTRALIë), 2 september 2015 22:27

Mens vs machine: metselrobot haalt 1000 stenen per uur (video's)

Het bouwen met bakstenen is al een eeuwenoud ambacht. En de materialen en technieken daarvoor zijn gedurende de eeuwen steeds verder geperfectioneerd. De snelste vakmensen metselen nu meer dan 700 stenen per uur. Best snel, maar de robot begint ze in te halen.

Mark Pivac, oprichter van Fastbrick Robotics en uitvinder van de ‘brickbot' Hadrian.'
Mark Pivac, oprichter van Fastbrick Robotics en uitvinder van de ‘brickbot' Hadrian.
Rechts
1/2
Mark Pivac, de Australische uitvinder van de metselrobot Hadrian zegt dat zijn robot 1000 stenen per uur kan metselen en omdat hij non-stop kan werken doet hij de muren van een woning in twee dagen. Een menselijke bouwploeg zou daar vier tot zes weken stevig voor moeten doorwerken, aldus Pivac.

De werking van de robot is enigszins vergelijkbaar met een 3D-printer: hij haalt zijn instructies uit een digitaal 3D-model van het bouwsel. In plaats van het extruderen van kunststof of het sinteren van metaal snijdt hij stenen op maat, brengt er specie op aan en legt ze nauwkeurig op hun plaats met behulp van een grijper aan het eind van een 28 meter lange telescopische arm.

Het kostte tien jaar en 7 miljoen Australische dollar (ongeveer 4,36 miljoen euro) om Hadrian te ontwikkelen. En hij is niet de enige in zijn soort: het Amerikaanse bedrijf Construction Robotics bouwde Sam, eveneens een vaardige metselaar.  

Maar Sam is niet zo snel als Hadrian. Hij blijft momenteel steken bij 300 stenen per uur. Hij moet worden bediend door drie mensen: een operator, een opperman die hem moet voorzien van stenen en mortelspecie en een metselaar die de voegen moet afwerken en schoonmaken. Hij verplaatst zich op rails - in tegenstelling to Hadrian die dank zij zijn telescopische arm kan werken vanaf een vaste positie.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden