Laatste nieuws:

NOORDWIJK/DELFT, 2 september 2015 21:26

Astronaut Andreas Mogensen bestuurt robot vanuit de ruimte

Voor het eerst in de geschiedenis wordt begin september een robot die op de aarde rondrijdt bestuurd vanuit de ruimte. De Deense ESA-astronaut Andreas Mogenson zal vanuit het internationale ruimtestation ISS, dat op 400 kilometer boven onze hoofden zweeft, de centauriërachtige Interact Robot een buitenrit laten maken op het terrein van Estec in Noordwijk.

De Interact Centaur Rover is klaar voor zijn testrit. (foto: ESA)'
De Interact Centaur Rover is klaar voor zijn testrit. (foto: ESA)
1/1
Tijdens het ritje voelt hij dezelfde weerstand die de robotarmen van de Interact voelen, dankzij de haptische terugkoppeling van de Interact. Daardoor kan Mogenson vanuit de ruimte zeer precieze handelingen uitvoeren op aarde.

"Als mensen nauwkeurig taken moeten uitvoeren, bijvoorbeeld als we een sleutel in een slot steken, dan vertrouwen we voor een groot deel op gevoel", weet André Schiele van ESA's telerobotica en haptica-lab en het Robotics Institute van de TU Delft. "Visuele informatie speelt daarbij vaak maar een kleine rol. We kunnen deze kleine taken met onze ogen dicht uitvoeren. Aanraking bevat belangrijke informatie over de geometrische relatie tussen voorwerpen. Daardoor wordt het voor ons makkelijker taken intuïtief en dus sneller uit te voeren."

Tijdens het besturen van een robot ontbreekt dat gevoel. "Zonder haptische feedback moet de bestuurder van een robotarm of robot heel voorzichtig zijn om niets in de omgeving van de robot te beschadigen", aldus Schiele. "Daardoor neemt zelfs het uitvoeren van de simpelste taken in de ruimte veel tijd in beslag."

Klaar voor actie

Voor de ontwikkeling van de Interact Robot werkte het team van ESA's telerobotica- en haptica-lab nauw samen met studenten van de Technische Universiteit Delft. Het van vierwielaandrijving voorziene voertuig is uitgerust met een head-mounted camera en een set robotarmen. Die armen zijn ontworpen om met behulp van force-feedback de bestuurder op afstand te laten voelen wat de robotarmen zelf voelen.

Het experiment van Andreas Mogenson staat momenteel op de planning voor maandag 7 september. Op die dag rijdt Mogenson de Interact vanuit het ISS rond op het terrein van ESA's technologische hart Estec.

90 000 kilometer

De commando's die astronaut Mogenson vanuit de ruimte uitzendt bij het besturen van de Interact reizen via een systeem van geostationaire satellieten naar de aarde. Ze leggen tijdens die reis een afstand van bijna 90 000 kilometer af. Toch voelt Andreas vrijwel direct wat de robot voelt.

Andreas, die op 2 september begint aan zijn reis naar het ISS, zal de robot eerst naar een experimentenboard sturen. Daar zal hij een metalen pin inpluggen. De operatie moet heel precies uitgevoerd worden: er is slechts eenzesde millimeter speling.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden