Laatste nieuws:

DEN HAAG, 27 augustus 2015 11:37

Robuuste groei in het verschiet voor Nederlandse economie

De Nederlandse economie lijkt de periode van herstel achter zich te hebben gelaten en zich op te maken voor een periode van robuuste groei. Dit stelde minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op de kwartaalcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde. Uit deze cijfers blijkt dat de Nederlandse economie voor het vijfde kwartaal op rij groeide en dat de export, investeringen en consumptie blijvend bijdragen aan de economische groei. Het CBS berekende dat de omvang van onze economie in het tweede kwartaal van 2015 nagenoeg terug is op het niveau van voor de crisis.

 '
1/1
Kamp: "Deze cijfers wijzen erop dat we de langdurige periode van economisch herstel achter ons hebben gelaten. Bedrijven investeren meer, consumenten besteden meer en de export blijft toenemen ondanks tegenvallende ontwikkelingen in de wereldhandel. Zorg blijft wel de hoge werkloosheid. Het kabinet wil ook om die reden dat de economische groei verder door zet en zet daarom in op het geven van ruimte aan ondernemers en aan vernieuwende producten en diensten, het verminderen van lasten, het aanpakken van overbodige regels en het verder verbeteren van kredietverlening. Ik verwacht dat de komende tijd meer mensen het herstel van de economie daadwerkelijk gaan ervaren: meer mensen aan het werk, meer inkomen te besteden, meer groeikansen voor ondernemers."

Stevige onderliggende groei

Het CBS berekende dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van 2015 weliswaar groeide, maar dat de sterk gedaalde gaswinning het groeicijfer met een half procent drukte. Hierdoor groeide onze economie dit kwartaal maar met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Tegelijkertijd constateert het CBS dat dit gaseffect niets afdoet aan het positieve onderliggende economische beeld. Zo is ondanks het gaseffect, de Nederlandse economie het tweede kwartaal van 2015 met 1,6 procent gegroeid ten opzichte van datzelfde tweede kwartaal in 2014. Deze positieve constatering van het CBS is in lijn met de jongste raming van het CPB, dat eerder deze week met een groeiprognose van 2,4% voor 2016 kwam.

Kamp: "De effecten van de daling van de gasexport en de stijging van de gasimport zijn in het tweede kwartaal van 2015 merkbaar. Onze economie kan dit echter dragen: de onderliggende groei blijft onverminderd sterk en onze economie is wendbaar genoeg om tegenvallers op te vangen." De bewindsman wijst bijvoorbeeld op de Nederlandse export die afgelopen tijd is blijven stijgen ondanks tegenvallende ontwikkelingen in de wereldhandel. "Dit toont aan dat onze ondernemers concurrerend werken en producten en diensten aanbieden waar wereldwijd groeiende vraag naar is. Het geeft vertrouwen dat we in staat zijn om de Nederlandse economie versneld te laten doorgroeien", aldus Kamp.

 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden