, 24 augustus 2015 11:28

Soepele robotbewegingen reduceren vermogensconsumptie met 40 procent (video)

Door het minimaliseren van de versnellingen in industriƫle robots kan het vermogensverbruik met wel 40% worden gereduceerd, terwijl toch dezelfde productietijd blijft gehandhaafd. Dit blijkt uit een nieuwe optimaliseringsalgoritme die is ontwikkeld door onderzoekers van de Zweedse Chalmers University of Technology.

Optimalisering van robotbewegingen komt neer op het reduceren van acceleraties en deceleraties en het beperken van de stilstand van de robot, want ook bij stilstand verbruikt hij vermogen.

"We laten de robot simpelweg langzamer bewegen, in plaats van te wachten op andere robots en machines voordat de volgende sequentie van de taak kan worden uitgevoerd. Optimalisering bepaalt ook de volgorde waarin de diverse bewerkingen worden uitgevoerd. Uiteindelijk minimaliseren we het verbruik zonder een verlenging van de totale excecutietijd", zegt professor Bengt Lennartson die het onderzoek opzette in samenwerking met onder andere General Motors.

De optimalisering verandert nooit het bewerkingspad van de robot, alleen de snelheid en de sequentie. "Zo kunnen we een bestaande robotcel ‘binnengaan' en een snelle optimalisering uitvoeren zonder impact op de productie of het huidige proces", zegt Lennartson.

Om veilige optimalisering te bereiken moeten verschillende robots die in dezelfde omgeving werken, worden gecoördineerd. De optimaliseringsalgoritme zal daarom eerst identificeren waar robots met elkaar kunnen botsen en waar de entry- en exit-posities zich bevinden voor elke botsingszone ne elk robotpad.

"Uit de eerste resultatenbleek een significante verbetering, zo'n 15 tot 40% energiebesparing, maar dit zijn nog maar voorlopige resultaten", aldus Kristofer Bengtsson, die verantwoordelijk is voor de implementatie van de nieuwe optimaliseringsstrategie. In robot-intensieve productie-industrieën zoals de auto-industrie consumeren robots na optimalisering nog maar de helft van het vermogen.

Het optimaliseringsprogramma begint met het registreren van de bewegingen van elke robot gedurende de bewerkingscyclus en van de botsingszondes. Deze informatie wordt verwerkt door de algoritme, die dan nieuwe besturingsinstructie genereert die direct door de robots kunnen worden uitgevoerd.

"Ons doel is om van deze optimalisering een standaardprocedure te maken, die vanaf het begin in robots wordt opgenomen. Bij elke aanpassing van het productieproces wordt dan als ‘default' een nieuwe optimalisering uitgevoerd. Maar we weten allemaal dat het tijd kost om een nieuwe ontwikkeling op te nemen in een robuust productieproces, met vele jaren engineering-werk", zegt Kristofer Bengtsson.

De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd op de IEEE International Conference on Automation Science and Engineering conference, in Gothenburg, Zweden op 24 ... 28 augustus 2015.

 

bron: Chalmers University of Technology

Foto's:

chalmers

Van links naar rechts dr. Kristofer Bengtsson, masterstudent Emma Vidarsson end professor Bengt Lennartson in het Robotics and Automation Laboratory van de Chalmers University of Technology. Hun optimaliserings-tool is ontwikkeld binnen het EU research project Areus. (foto: Oscar Mattsson),

© Aandrijvenenbesturen.nl