Laatste nieuws:

'S-HERTOGENBOSCH, 19 augustus 2015 12:49

Enexis lost stroomstoringen tot gemiddeld 50 procent sneller op door distributie-automatisering

In 2020 zijn de zeventien steden met de meeste huishoudens binnen het Enexis-verzorgingsgebied voorzien van distributie-automatisering. Hierdoor kunnen stroomstoringen binnen het verzorgingsgebied gerichter, efficiënter en gemiddeld tot 50 procent sneller worden verholpen. In totaal profiteren meer dan 1 miljoen klanten, dat is ruim 40% van het gehele verzorgingsgebied, van deze ontwikkeling. De netbeheerder heeft hier ruim 65 miljoen euro voor gereserveerd.

'
1/1
Ongeveer 70% van de alle stroomstoringen vindt plaats in het middenspanningsdistributienet en een stroomstoring duurt gemiddeld 90 minuten. Om het elektriciteitsnetwerk te automatiseren, worden de middenspanningstations uitgerust met een kleine computer. Hierdoor kan het netwerk op afstand worden gemonitord en bediend door de controlekamer. Door het aanbrengen van de distributie-automatiseringtechniek kan een storing voor een groot gedeelte van de klanten teruggebracht worden naar slechts enkele minuten, waardoor zij veel sneller weer van stroom zijn voorzien. De overige klanten worden weer aangesloten zodra de storing is. verholpen

In 2020 moeten 3000 van deze middenspanningstations net deze techniek werken. Zowel Hengelo als Enschede zijn al volledig voorzien van distributie-automatisering.  Zwolle is nu ongeveer voor 80% voorzien en in de stad Groningen en in 's-Hertogenbosch zijn de werkzaamheden inmiddels gestart.

Distributie-automatisering levert, naast een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het aantal storingsminuten, ook meer inzicht in de actuele netsituatie. Dat is belangrijk met het complexer worden van energiestromen door lokale opwekking en een toenemend verbruik. Hiermee realiseert Enexis een nog hogere betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet en een hogere tevredenheid van de klanten.  

In 2013 is distributie-automatisering voor het eerst volledig uitgerold in Enschede. Door het gebleken succes, is besloten deze techniek versneld uit te rollen. Marco Poorts, manager strategie-ontwikkeling bij Enexis: "Wij zijn continu bezig met het onderhouden en verbeteren van het netwerk. Distributie-automatisering is daar een belangrijke ontwikkeling in. Doordat we nu op afstand snel de storing kunnen lokaliseren, zijn we enerzijds in staat om de overlast voor de klanten tot een minimum te beperken en anderzijds zijn we nog beter voorbereid op de toekomst. Enexis loopt met deze techniek voorop." 

 

bron: Enexis

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden