AMSTERDAM, 17 augustus 2015 10:21

Sociale robots verbeteren levenskwaliteit

Op 8 september staat A Lab, een lab voor creativiteit, innovatie & technologie in Amsterdam, 's avonds in teken van het Social Robotics Pop-up Lab. Dit evenement moet het debat aanwakkeren over hoe sociale robotica de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren en wat voor rol mensen de robots toekennen. Het evenement combineert hierbij een technische, bedrijfskundige en ethische invalshoek en genodigden zijn onder meer bestuurders, startups, robotproducenten, robothobbyisten, academici en onderzoekers.

Het initiatief van het evenement komt van Johan Hoorn, directeur van de onderzoeksgroep Selemca aan de VU Amsterdam, en KPMG Innovative Startups. Sociale robotica is in opkomst , maar volgens Hoorn is er sterke behoefte aan een dergelijk evenement: "Het Social Robotics Pop-up Lab is een multidisciplinaire ontmoetingsplek waar alle kenners en belanghebbenden in sociale robotica samenkomen, samenwerken en samen creëren." Er is al een significante hoeveelheid prototypes van sociale robots beschikbaar, maar de grote doorbraak blijft vooralsnog uit. Hoorn: "We kunnen robots niet laten slagen zonder continue samenwerking van verschillende mensen, op verschillende locaties met een verschillende invalshoek."

De potentie van sociale robotica

Het is inmiddels algemeen geaccepteerd dat robots potentie hebben. Eric Wesselman, Partner bij KPMG, verwacht: "Robotica zal een nieuw tijdperk van toegepaste baanbrekende technologie inluiden. Het verandert de manier waarop wij leven, de manier waarop wij zaken doen, de manier waarop wij een impact hebben op onze natuurlijke omgeving en de manier waarop wij het universum ontdekken."

Hoorn: "Vooral in gebieden waar niet genoeg mensen voorhanden zijn om anderen te helpen (bijvoorbeeld met zorg en educatie) kunnen robots die zich op een sociaal geaccepteerde manier gedragen een grote bijdrage leveren".

Aanwakkeren van het debat

Waar robotica zijn opmars maakt komen negatieve geluiden naar voren. Critici vragen zich af of er vraag is vanuit de markt, mensen zijn bang hun baan te verliezen en ouderen willen wellicht geen robot in huis. Naast het tentoonstellen van de potentie van sociale robotica, richt het Social Robotics Pop-up Lab zich op het debat. Desmond Germans, oprichter van Tinybots, licht toe: "Sociale robotica is een gloednieuw onderzoeks- en ontwikkelingsgebied wat zich bezighoudt met hoe communicatie tussen robot en mens werkt. Hoe interpreteer je de mens? Hoe interpreteert de robot emoties? Sociale robotica is multidisciplinair. Het is zoeken naar en bouwen van state-of-the-art animatiesystemen in robots. Het is uitproberen wat werkt en wat niet werkt in real-life situaties, bijvoorbeeld bij oma thuis."

Zorgrobot Alice

Een van de hoofdacts van het Social Robotics Pop-up Lab is zorgrobot Alice, ontwikkeld door onderzoeksgroep Selemca waar Hoorn en Germans deel van uitmaken. In de documentaire ‘Ik ben Alice' proberen de makers te laten zien dat zorgrobots een plaats in kunnen nemen in het huis van ouderen. In de film krijgen drie oudere alleenstaande vrouwen Alice bij wijze van proef een tijd bij hen in huis. Deze ontmoeting laat de bejaarden en - zo blijkt -  ook toeschouwers niet onberoerd.

Het Social Robotics Pop-up Lab is georganiseerd door A Lab, KPMG en de VU Amsterdam. Meer informatie en de laatste updates over het programma is te vinden op http://www.popup-lab.com/#!program/i4t3n .

Kaarten à 15 euro zijn te verkrijgen via https://popup-lab.paydro.net/event/social-robotics-pop-up-lab

Foto's:

sociaal

© Aandrijvenenbesturen.nl