Laatste nieuws:

HEFEI (CHINA), 24 juli 2015 09:29

Eindhovense voetbalrobots tweede op RoboCup 2015

Het voetbalrobotteam van de TU Eindhoven heeft op de RoboCup 2015 in China afstand moeten doen van de wereldtitel robotvoetbal. De Eindhovense robots verloren 22 juli in een spannende finale van hun grote rivaal Water uit China met 4-1. De zorgrobots van het team werden vierde in hun klasse.

Foto: Bart van Overbeeke '
Foto: Bart van Overbeeke
1/1

Tech United, het robotvoetbalteam van de TU/e, werd bij de start van de finale direct goed wakker geschud. De Chinese opponent Water scoorde binnen anderhalve minuut na het startsignaal twee doelpunten, om er even later een derde aan toe te voegen.

Pas halverwege de eerste helft wist Tech Uniteds 'Robodinho' er een doelpunt voor de Eindhovenaren tegenover te zetten. Na rust scoorde Water al snel een vierde goal. Robodinho maakte het, met nog zo'n vijf minuten op de klok, nog even spannend, maar trof met zijn schot de paal. De Chinese verdediging hield ook in de laatste minuten knap stand, zodat 4-1 de einduitslag was.

Achtste finale

Ondanks de nederlaag gaat het team met opgeheven hoofd naar huis. “We hebben de finale dan wel verloren, maar het was wel voor de achtste keer op rij dat we in de finale van de RoboCup stónden”, aldus teamcaptain Lotte de Koning. “Het blijft heel erg balen natuurlijk, vooral net na de wedstrijd hadden we er behoorlijk de pest in. Maar overall was het Chinese team gewoon heel erg goed. Dat weten we al en vooral in de finale gáán ze ervoor, ze halen alles uit de kast.”

Koningsklasse

Tech United doet mee in de zogeheten ‘Middle Size League’, ook wel de ‘koningsklasse’ genoemd vanwege het spectaculaire robotvoetbal. De wedstrijden worden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder dat hier een menselijke sturing aan te pas komt. Het TU/e-team verdedigde de afgelopen dagen in het Chinese Hefei zijn wereldtitel, die het vorig jaar pakte in Brazilië. Een jaar eerder, in 2013, was concurrent Water tijdens de RoboCup in Eindhoven met het goud ervandoor gegaan.

Zorgrobots vierde

De zorgrobots van Tech United, SERGIO en AMIGO, moesten in China genoegen nemen met een vierde plaats in de @Home-competitie van RoboCup. In deze klasse, waarin zorgrobots deelnemen die op termijn oudere mensen kunnen helpen langer zelfstandig te blijven wonen, werd het team vorig jaar nog tweede. Het team kampte vlak voor de finale onverwachts met opstartproblemen met de camera van SERGIO, waardoor veel kostbare tijd in de finale verloren ging. “Ik ben bang dat een falende camera ons de wereldtitel gekost heeft”, aldus de teleurgestelde teamcaptain Janno Lunenburg. “We balen natuurlijk flink, maar volgend jaar gaan we het gewoon opnieuw proberen.”

RoboCup

Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden