Laatste nieuws:

DELFT, 16 juli 2015 14:55

Studenten TU Delft winnen Formula Student Silverstone

Een uur voor het begin van hun laatste onderdeel, de Endurance, riepen de studenten van Formula Student Team Delft zondag 12 juli nog de weergoden aan: “More rain please! #fs2015”. En dat hielp: een flinke bui zorgde voor een natte baan. Dat gaf het Delftse team met hun zelfontwikkelde regenbanden een groot voordeel.

'
1/1

De zelfgebouwde elektrische racewagen won afgelopen weekend het overall klassement in de ontwerp- en racewedstrijd Formule Student UK, na een zenuwslopende puntenrace met de universiteiten van Zurich, Karlsruhe en Stuttgart. Hiermee prolongeerden de studenten van TU Delft de titel en heroverden ze de eerste plek op de wereldranglijst met 700 deelnemende universiteiten.

Kleine banden

De Delftse studenten staan bekend om hun ultralichte elektrische racewagens, waarmee ze in het verleden al vaak veel zwaardere en krachtigere concurrenten versloegen in de puntenklassementen van Formula Student. Het zijn kleine maar potente racewagens, die in ongeveer 2 seconden naar 100 km/u kunnen acceleren. Dit jaar ontwikkelden de studenten ook hun eigen ultralichte banden.

“Helaas waren onze Dry Compound banden, voor op de droge baan, nog niet geleverd dus we reden de hele competitie noodgedwongen op de regenbanden”, vertelt team manager Stijn Pennings. “Desalniettemin stonden we zaterdag aan het eind van de dag slechts 1.6 punten, van de mogelijke 1000, achter op onze grootste concurrent, het team van ETH Zurich. Uiteraard zijn we toen flink wat regendansjes gaan doen, in de hoop op regen tijdens de afsluitende duurproef.”

Regen

Op zondag kwam die langverwachte regen, waardoor de Delftse studenten eindelijk het maximale uit hun auto konden halen. Precies in de periode waarin de top 5 het afsluitende onderdeel Endurance moest rijden, trok een typische Engelse regenstorm over het circuit van Silverstone. Op een kletsnatte baan reed de Delftse auto de tweede tijd, veel sneller dan de meeste teams op een droge baan, en stelde daarmee de overwinning veilig.

Formula Student

Het doel van de Formula Student competitie is om ingenieurs praktijkervaring op te laten doen, ervaring te geven met samenwerking in een team en met projectmanagement, door een kleine Formula-style racewagen te bouwen. De racewagens worden beoordeeld op onder andere ontwerp, energiegebruik en bouwkosten, maar rijden ook raceonderdelen zoals een acceleratieproef, een skidpad, en de zware duurproef ‘endurance’.

Het team met aan het eind van het weekend de meeste punten, wint. Aan Formula Student UK deden 120 teams mee uit 25 landen. Wereldwijd doen er 700 teams mee aan deze competitie. Het team van de TU Delft staat na deze overwinning weer bovenaan op de wereldranglijst.

Over anderhalve week zal het team van Delft de titel proberen te veroveren op het circuit van Hockenheim in Duitsland. Deze competitie geldt als het officieuze wereldkampioenschap.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden