Laatste nieuws:

EMMELOORD/DEN HAAG, 13 juli 2015 09:51

Transformatorstation Windpark Westermeerwind gereed

Woensdag 8 juli is het transformatorstation op land van nearshore Windpark Westermeerwind onder spanning gezet. Een belangrijke stap in het project, want het is een absolute voorwaarde om straks de eerste windturbine in gebruik te kunnen nemen.

Transformatorstation Windpark Westermeerwind is gereed'
Transformatorstation Windpark Westermeerwind is gereed
1/1

Projectmanager Willie Wienholts van Siemens: “De energie die de 48 windturbines in het IJsselmeer straks leveren, wordt via elektriciteitskabels naar het transformatorstation op land geleid. In het transformatorstation wordt de opgewekte elektriciteit omgezet naar hoogspanning en gevoed aan het landelijke elektriciteitsnet van Tennet. Het transformatorstation heeft verschillende schakelaars, die clusters van windturbines en de transformatoren kunnen in- en uitschakelen, bijvoorbeeld bij onderhoud. Ook de automatische beveiliging, de automatische besturing en de afstandsbediening van het windpark zitten in het transformatorstation. Evenals de stroommeters voor levering van de groene stroom aan Eneco.”

Voorwaarde voor ingebruikname

Projectdirecteur Westermeerwind Peter de Weijs : “Het onder hoogspanning zetten van het transformatorstation is een absolute voorwaarde om straks de eerste windturbine in gebruik te kunnen nemen. De elektriciteitskabels tussen de inmiddels voltooide funderingen van de toekomstige windturbines in het water en het transformatorstation zijn aangelegd. Op dit moment worden de laatste kabels tussen de funderingen aangelegd. De aanleg van de in totaal 44 kilometer aan kabels tussen de windturbines en het transformatorstation op land zal deze maand zijn afgerond”.

Vooruitblik planning

In de tweede helft van dit jaar worden de torensecties, de gondels en rotoren geïnstalleerd. De verwachting is dat de eerste elektriciteit in het najaar aan land komt. Vanaf dat moment vindt het testen en de ingebruikname van de turbines plaats. Het gehele park is naar verwachting in februari 2016 gereed.

Windpark Westermeerwind

Windpark Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder. Het is het grootste nearshore windpark van ons land en bestaat uit 48 windturbines van 3 MW - verdeeld over twee rijen langs de Westermeerdijk en een langs de Noordermeerdijk - en een transformatorstation op het land. Het zal naar verwachting windstroom voor 160.000 huishoudens produceren.

Westermeerwind maakt deel uit van Windpark Noordoostpolder met 86 windmolens in het water en op het land, langs de dijken van het IJsselmeer.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden