Laatste nieuws:

KALAELOA, HAWAï (VS), 6 juli 2015 11:06

Zonnevliegtuig geland op Hawaï

Na vijf dagen en vijf nachten non-stop vliegen op zonne-energie is de Solar Impulse op 3 juli geland op Hawaï. Piloot André Borschberg landde veilig na een vlucht van 117 uur en 52 minuten.

Bertrand Piccard (links) en André Borschberg zijn herenigd op Hawaï en vieren het historische record.'
Bertrand Piccard (links) en André Borschberg zijn herenigd op Hawaï en vieren het historische record.
1/1

Borschberg landde om 5 voor 6 ’s ochtends lokale tijd (16.55 uur Nederlandse tijd) op Kalaeloa Airport. Het vliegtuig had toen een afstand van 7200 kilometer afgelegd. Hiermee heeft Borschberg het wereld-duurrecord én -afstandsrecord voor zonnevluchten verbroken. Daarnaast is dit de langste solovlucht ooit in de geschiedenis van de luchtvaart.

Uitdagingen

André Borschberg moest tijdens de vlucht veel uitdagingen overwinnen. Zo moest hij op grote hoogten voor langere tijd een zuurstofmasker dragen en ook genoeg rusten. Daarnaast was het ook een uitdaging op het energie-niveau van het vliegtuig op peil te houden, vooral tijdens turbulente weersomstandigheden.

Deze achtste etappe van Solar Impact’s vlucht rond de wereld toont aan dat de kritieke componenten van het vliegtuig exceptioneel goed functioneren. De visie van Solar Impulse is om een oneindige prestatie te kunnen neerzetten zonder brandstof, geheel op zonnekracht. Deze visie is nu niet langer een droom: oneindige vlucht is realiteit geworden.

André Borschberg: “Dit succes is een volledige validatie van het idee dat mijn partner Bertrand Piccard kreeg na zijn ballonvlucht rond de wereld.”

Bertrand Piccard: “Wat André voor elkaar heeft gekregen is uitzonderlijk voor een piloot. Maar hij heeft daarnaast ook leiding gegeven aan het technische team tijdens de bouw van dit revolutionaire prototype. Het is niet alleen een historische eerste keer voor de luchtvaart, maar ook een historische eerste keer voor hernieuwbare ernergie.”

Vlucht rond de wereld

Voor de volgende etappe zal Bertrand Piccard naar Phoenix vliegen en zo de poging rond de wereld te vliegen op zonnekracht voortzetten. Na Phoenix vliegt de Solar Impulse nog naar New York, Europa en Abu Dhabi, waar het allemaal begon.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden