Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 6 juli 2015 09:23

Solar Team Eindhoven onthult nieuwe ‘energie-positieve’ zonneauto

Het Solar Team Eindhoven van de TU/e heeft vandaag haar nieuwe zonneauto gepresenteerd. ‘Stella Lux’ is een intelligente gezinsauto op zonne-energie die meer energie oplevert dan dat deze verbruikt.

De Stella Lux, van Solar Team Eindhoven (Foto: Bart van Overbeeke)'
De Stella Lux, van Solar Team Eindhoven (Foto: Bart van Overbeeke)
1/1

De Lux kent een actieradius van tenminste 1.000 kilometer in Nederland, heeft plaats voor vier personen en is uitgerust met een speciaal ontworpen navigatiesysteem. Met deze auto gaat het team 18 oktober 2015 van start in de Cruiser klasse van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Een auto die energie oplevert

Solar Team Eindhoven heeft zich als doel gesteld om de auto van de toekomst te ontwikkelen. Door aerodynamisch design te combineren met lichtgewicht materialen als carbon en aluminium, hebben de Eindhovense studenten dit jaar opnieuw een bijzonder zuinige auto ontworpen.

Stella Lux haalt op een zonnige dag in Nederland een range van 1.000 kilometer. Per saldo levert deze auto dus meer energie op dan ze gebruikt en is daarmee ‘energiepositief’. Het energie-overschot kan aan het elektriciteitsnet geleverd worden en zou daarmee een bijdrage leveren aan het verbeteren van maatschappelijke problemen op het gebied van energiegebruik.

Gezinsauto

Het studententeam neemt dit jaar wederom deel aan de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Deze wedstrijd voor zonneauto’s, met een afstand van 3.000 kilometer, gaat dwars door de outback van Darwin naar Adelaide. Het Eindhovense team rijdt in de ‘Cruiser Class’, een klasse voor gezinsauto’s. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto.

In 2013 won het team de titel in de Cruiser Class met zijn eerste auto Stella. Dit jaar weegt het aspect snelheid zwaarder in de beoordeling dan in 2013. Het team was daarom verleid om een lichtere auto te maken, met minder zitplaatsen. Toch koos het team opnieuw voor een volwaardige gezinsauto. “Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is.” aldus Tom Selten, Team Manager van Solar Team Eindhoven.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden