Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 6 juli 2015 09:18

Voortstuwingssysteem schepen is 'innovatie van het jaar'

Het nieuwste model van het Azipod-D-voortstuwingssysteem van ABB is uitgeroepen tot ‘innovatie van het jaar’. Het elektrische voortstuwingssysteem wordt toegepast voor aandrijving van grote cruiseschepen, ijsbrekers en veerboten.

'
1/1

Tijdens de Electric & Hybrid Marine World Expo in Amsterdam, die 23 tot en met 25 juni gehouden werd, werd ABB bovendien voor de tweede keer op rij tot voortstuwingsleverancier van het jaar benoemd.

Selectie

De winnaars werden geselecteerd door een internationale jury samengesteld uit 38 vakjournalisten, experts op maritiem gebied en maritieme wetenschappers. De grote flexibiliteit, betrouwbaarheid en efficiëntie van de Azipod-D-voortstuwing werden geroemd.

Reactie ABB

“We zijn trots, dat deze nieuwste toevoeging op het gebied van voortstuwingstechniek als top-innovatie van het jaar benoemd is. Het verheugt ons dat elektrische aandrijvingen een steeds groter aandeel binnen de wereldwijde vloot verwerven”, zegt Peter Terwiesch, hoofd van de divisie Process Automation van ABB.

“Door haar veelzijdigheid en door het gunstige brandstofverbruik vervullen elektrische aandrijvingen voor de scheepvaart een sleutelfunctie om hogere vermogens te realiseren en gelijktijdig een gunstigere concurrentiepositie te verwerven”, aldus Terwiesch.

ABB Azipod-D

Azipod-D is het nieuwste model van de reeks Azipod-aandrijvingen zonder mechanische overbrenging. Het systeem werd ontwikkeld om over een grotere keuzemogelijkheid voor aandrijvingen voor offshore boor-, constructie- en kraanschepen te kunnen beschikken. Sinds de introductie in 1987 is Azipod de eerste keuze voor de voortstuwing van cruiseschepen, ijsbrekers, dubbelwerkende vrachtschepen (DAS = double acting ships) en offshore schepen.

De Azipod-D heeft bij gelijkblijvende prestaties tot 25% minder geïnstalleerd vermogen nodig. Door technologische ontwikkelingen kon een hybride koeling toegepast waardoor een stijging van het afgegeven vermogen tot 45% gerealiseerd werd. De Azipod-D van ABB is leverbaar in het vermogensbereik van 1,6 tot 7 Megawatt per eenheid.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden