Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 2 juli 2015 10:14

3D-geprinte zoötroop ‘OctoMadness' (video)

Geïnspireerd door Pixar, Studio Ghibli én hun wens om animatie om te zetten in iets tastbaars, is Watermelon samen met Leapfrog de uitdaging aangegaan om voor een animatiefestival een zoötroop in 3D te printen. De OctoMadness is een combinatie van 3D animatie, 3D printen, zagen, schilderen en lijmen - allemaal dingen waarmee WaterMelon zich graag bezighoudt.

Ontwerper en animator Klaas-Harm de Boer wilde heel flexibele karakters creëren, met de kracht en de vrijheid van animatie. Met deze zoötroop kan het publiek elk individueel frame afzonderlijk zien en zo een mooi inzicht krijgen in het maken van de uiteindelijke animatie.

3D-Zoötroop

Het concept van een Zoötroop zonder platte tekeningen, maar met 3D-figuren is niet nieuw. Een aantal jaren geleden bouwde Japanse animatieproducent Studio Ghibli al een 3D-zoötroop voor in het Ghibli Museum in Tokio. Dit inspireerde de welbekende Amerikaanse animatiestudio Pixar (onderdeel van Disney) tot een soortgelijk project.

Net als bij een zoötroop met platte tekeningen zie je het tafereel in de zoötroop door spleten in de cilinder. Toevoeging is een stroboscoop die zorgt dat ieder beeld slechts korte tijd zichtbaar is, waardoor de illusie van beweging bij de 3D-figuren blijft behouden.

Leapfrog en Watermelon

Het project is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen Leapfrog en Watermelon. Klaas-Harm de Boer van Watermelon maakte 3D-animaties op de computer, die met behulp van de 3D-printers van Leapfrog realiteit werden.

De 3D zoötroop van Leapfrog en Watermelon was live te zien tijdens het Nederlandse Klik animatiefestival vorig jaar.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden