Laatste nieuws:

AMES, IOWA (VS), 15 juni 2015 10:02

Robotarm pakt mieren op zonder ze te vermorzelen

Als je mieren aantreft in huis, zal je eerste reactie meestal nogal dodelijk zijn voor de vlijtige diertjes. Maar als je een hekel hebt aan geweld en je de zespotige huisgenoten alleen maar buiten de deur wilt zetten, is er nu een oplossing in de vorm van een robotarm die dat voor je kan verzorgen.

'
1/1

Om gelijk maar teleurstelling te voorkomen: een commerciële versie van deze minuscule robotarm zal er op korte termijn niet komen. De technologie, die onlangs in detail is beschreven in Nature Scientific Reports, zit nog helemaal in de R&D-fase. En de engineers die eraan werken hebben iets heel anders in gedachte dan diervriendelijke ongediertebestrijding.  Zij denken bijvoorbeeld aan het zorgvuldig manipuleren van bloedvaten of embryo's bij chirurgie.

Conventionele robots zijn opgebouwd uit rigide materialen. Maar sinds kort zijn wetenschappers en engineers begonnen met het ontwikkelen van rubberachtige robotledematen die kunnen draaien n buigen als de tentakels van een octopus of een olifantenslurf. Om zulke ledematen te laten bewegen wordt samengeperste lucht in en uit minuscule pneumatische kanaaltjes gestuurd. Wetenschappers denken dat zulke tentakelarmen hun nut kunnen bewijzen bij werk aan kleine biologische structuren, waar een hoge precisie is vereist.

Het is al vaker gebleken dat het miniaturiseren van zachtaardige robots een flinke uitdaging is, maar de onderzoekers lijken nu een significante vooruitgang te hebben geboekt. De nieuwe tentakels zijn gemaakt door dunne draden in vloeibaar siliconenrubber te dopen en de draad weer te verwijderen als de vloeistof is opgedroogd, Ze zijn vijf tot acht millimeter lang en ruwweg even dik als een mensenhaar. Ze kunnen voorwerpen als mieren en visseneitjes beetpakken en optillen zonder ze te beschadigen.

Het lijkt er op dat we steeds meer robots gaan zijn die afwijken van de traditionele ‘blikken man'. De natuur biedt zo veel voorbeelden dat het jammer zou zijn als we ons er niet door lieten inspireren. Vooral ook omdat humanoïde robots eigenlijk niet meer zijn dan  dronken kinderen...

Lees het complete wetenschappelijke rapport in Nature Scientific Reports

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden