Laatste nieuws:

OLDENZAAL, 11 juni 2015 10:03

Zonne-installatie beschermt Fernando de Noronha-archipel

De Fernando de Noronha-archipel met zijn 21 kleine en grotere eilanden voor de kust van Brazilië is een natuurreservaat dat worstel met een aantal dilemma’s. De nood aan permanente bescherming van flora en fauna en het gebruik van verontreinigende fossiele brandstof voor de opwekking van elektriciteit. Een installatie voor zonne-energie van WEG biedt de oplossing voor deze twee problemen.

De zonne-installatie van WEG in de Fernando de Noronha-archipel.'
De zonne-installatie van WEG in de Fernando de Noronha-archipel.
1/1

'Dit is het paradijs', zei de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci toen hij in het begin van de 16de eeuw de eilanden van de Fernando de Noronha-archipel ontdekte. WEG wil het een paradijs laten blijven en heeft een volledig fotovoltaïsche zonne-installatie geleverd aan Celpe, de tot de Neoenergia-groep behorende energiemaatschappij van de staat Pernambuco. De start van de productie was begin 2014.

Energievoorziening

Deze installatie werd gemonteerd in de commandopost van de luchtmacht en zal instaan voor 4,6% van de totale energievoorziening van het eiland. Dit betekent een besparing van maar liefst 10% op het jaarverbruik van diesel. De zonne-energie wordt omgezet in elektriciteit door een fotovoltaïsch zonnesysteem van 400 kWp dat verbonden is met het elektriciteitsnet.

Zonne-energie is noodzaak

Doordat het vasteland ver verwijderd ligt, kan er geen elektriciteit worden geleverd door het distributienet en wordt de zon een aantrekkelijke energiebron in vergelijking met fossiele brandstof. Het geïsoleerde productiepark, dat op diesel loopt, genereert hoge logistieke kosten en heeft een grote impact op het milieu. Op het eiland werd ook windenergie getest, maar door het gebrek aan havenstructuur is de installatie van grote windturbines onmogelijk.

“Sommige hotels op het eiland gebruiken al zonne-energie om water te verwarmen, maar toch is dit een pionierproject voor elektriciteitsopwekking”, zegt Ana Christina Mascarenhas, de woordvoerster van de energie-efficiëntiegroep van Neoenergia.

Lokaal produceren

Het produceren van vermogen vlak bij de plaats van verbruik of in de verbruikende installatie zelf is nog vrij nieuw in Brazilië. “De installatie van een fotovoltaïsch zonnesysteem is gunstig voor het milieu, bevordert daarnaast de opleiding van menselijk kapitaal in deze nieuwe technologie en helpt bij het verspreiden van deze manier van energieproductie in Brazilië”, aldus Mascarenhas.

Vervolgplannen

Een aanvullend project voor de installatie van een tweede centrale die 500 kWp moet produceren, wacht momenteel op de goedkeuring van de betreffende milieuagentschappen. In het kader van dit project worden er ook bredere strategieën gedefinieerd voor het gebruik van hernieuwbare energie op het eiland.

bron: WEG

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden