DEVENTER, 11 juni 2015 09:35

Vier superrobots gefilmd (video's)

Het is tijd om weer eens een aantal robots in werking te zien. Een diverse verzameling: van een jachtluipaard-robot tot een robot die zichzelf weer leert lopen nadat hij een been is verloren. De robotica treedt langzamerhand uit het tijdperk van de robotarmen aan productielijnen. Er wordt op zeer uiteenlopende vlakken onderzoek gedaan, dat resulteert in tot de verbeelding sprekende manieren van beweging, nieuwe materialen, miniatuursensoren en lerende machines.

Robot Cheetah os voor de regelmatige bezoekers van Engineersonline geen onbekende. Hij is spectaculair, elektrisch, efficiënt en behoorlijk snel.

En hij wordt nu nog atletischer. Hij kan obstakels herkennen, de hoogte en de afstand berekenen en beslissen hoe hij er het best overheen kan springen,

Al dat waarnemen en berekenen gebeurt automatisch, door de robot zelf. Bekijk in onderstaande video een test op de loopband en in de gymzaal.

Zesbenige robot leert weer lopen

Een van de spannendste ontwikkelingen in de robotica is dat robots gaan leren door ‘trial and error'. Op de Sorbonne en de University of Wyoming hebben wetenschappers algoritmen ontwikkeld waarmee robots leren om te gaan met schade. Na een paar minuten experimenteren zijn ze weer in staat om te functioneren, ondanks hun handicap.

Jean Baptiste-Mouret, een van de onderzoekers in dit project, zegt: "Het is net een kind dat veel verschillende dingen probeert te doen met zijn lichaam, om zichzelf te leren kennen". Het onderzoek is gepubliceerd in een recente editie van het tijdschrift Nature.

Oplosbare magnetische origamirobot

Deze bot begint zijn leven als een plat vel met een ingebedde magneet. Maar als hij wordt blootgesteld aan hitte begint hij zichzelf op te vouwen - klaar om in actie te komen. Gemanipuleerd door magnetische velden krioelt hij boven een oppervlak of gaat hij zwemmen. Als de taak is voltooid lost hij op in aceton.

Het lijkt misschien wat overdreven om dit een robot te noemen, maar door het toevoegen van sensoren en beheersbare zelf-vouwende functionaliteit  kan hij meer autonomie krijgen. Toekomstige uitvoeringen kunnen ook oplossen in water. Het uiteindelijke doel is om het binnen het lichaam te laten werken, maar dan moet er eerst een kleinere, biocompatibele versie komen. Deze robot van het MIT en de TU München werd gepresenteerd op de  ICRA 2015.

Energieke kakkerlak lanceert vogel

UC Berkeley researchers koppelden hun Velociroach robot - die voor zijn afmetingen een van de snelst bestaande robots is- met hun  ornithopter robot (H2Bird). Waarom? De eerste wordt gebruikt om de tweede te lanceren, De onderzoekers hopen dat dergelijke robotteams kunnen worden gebruikt om het nut van het totale systeem te maximaliseren.

Als de robot met pootjes tegen een muur op klimt, kan hij, als hij boven is,  zijn vriend lanceren. Bovendien hebben batterijgevoede vliegende robots tot nu toe een beperkte actieradius, dus in ruw terrein kan de kakkerlak zijn vogel dichter bij de bestemming afleveren.

Foto's:

Robot-cheetah

Robot Cheetah als hordenloper

© Aandrijvenenbesturen.nl