SEATTLE, WASHINGTON (VS), 4 juni 2015 12:02

Amazon kroont koning der warenhuisrobots (video)

Bij een warenhuisrobot-uitdaging werd door Amazon uit 27 deelnemers een winnaar gekozen. Met zestig punten voorsprong kwam Team RBO van de Technische Universiteit van Berlijn als beste uit de bus.

Een aantal maanden geleden daagde online warenhuisgigant Amazon bedrijven en instellingen uit om een machine te bouwen die de juiste artikelen van volle warenhuisplanken kan pakken.

De test werd uitgevoerd tijdens IEEE's International Conference on Robotics and Automation in Seatlle in Amerika. Deelnemende teams moesten van een standaardplank verschillende items pakken, waaronder een rubber eendje, een pakje Oreo-koekjes, allerlei hondenspeeltjes en een paperback boek.

Uiteenlopende technieken

De teams die deelnamen aan de test gebruikten een breed scala aan technologieën. Denk hierbij aan LIDAR-lasers, drievingerige robothanden, meetlinten die als tong-achtige grijpers dienden en verschillende zuig-mechanismen. De jury kende punten toe voor het foutloos pakken van een artikel en trok punten af wanneer een artikel viel, beschadigd werd of als iets op de verkeerde plaats werd bezorgd.

Winnende team

Team RBO gebruikte twee hoofdcomponenten in hun ontwerp. Een WAM-arm van Barrett Technologies, die bevestigd was bovenop een XR4000 mobiele basiseenheid die door een professor van de Berlijnse universiteit uit Amerika geïmporteerd werd. Dankzij de omnidirectionele basiseenheid werd de werkruimte van de robot vergroot, omdat de arm zo gemakkelijk in de ideale positie bewogen kon worden.

De arm zelf benaderd de handigheid van een menselijk ledemaat zeer dicht. Met zeven bewegingsrichtingen kan het dingen oppakken dankzij een zuignap met vacuüm-techniek, die zich aanpast aan de vorm van verschillende objecten. Het team heeft ook een aantal sensoren in de robot zitten die oa. helpen met objectherkenning, positiebepaling en een krachtmeter die ervoor moet zorgen dat objecten niet te hard worden vastgepakt.

Prijs

Team RBO won de uitdaging (en 20.000 dollar) door in totaal 148 punten te scoren. Binnen een periode van 20 minuten kon de robot tien van de twaalf testobjecten met succes bezorgen.

De robot had wel wat moeite met reflectieve objecten en kleine spullen. Met een potloodhouder had de robot van Team RBO de meeste moeite, dit vanwege de open metalen gaasstructuur van dit object. De zuignap had begrijpelijkerwijs moeite met deze open structuur. De tweede plaats was voor het team van MIT (Massachusetts Institute of Technology), die 88 punten in de wacht sleepte.

Voordat dit soort robots een menselijke werknemer gaan vervangen zijn we wel een paar jaar verder. De robots waren namelijk allemaal vele malen trager dan een mens. Uiteindelijk zullen meer van dit soort uitdagingen en verder onderzoek naar de ideale elektronische 'orderpicker' ongetwijfeld steeds meer vooruitgang boeken.

bron: Engadget

Foto's:

Amazon kroont koning der warenhuisrobots (video)

De robot van Team RBO

© Aandrijvenenbesturen.nl