MONACO, 1 juni 2015 12:56

Solar Impulse maakt gedwongen tussenlanding in Japan

Het zonnevliegtuig ‘Solar Impulse’ moet een gedwongen tussenlanding maken in Nagoya (Japan). Wegens verslechterende weersomstandigheden moet het vliegtuig de laatste etappe over de Stille Oceaan onderbreken.

Ongeveer 36 uur nadat de lange vlucht van het zonnevliegtuig was begonnen bleek het weer boven de Stille Oceaan zo achteruit te gaan, dat besloten is de tussenlanding te maken. Dit meldt het Solar Impulse project op haar Twitter-account. Het zonnevliegtuig komt maandagmiddag 1 juni om 16.00 uur aan in Japan.

Teleurgesteld

Ondanks de teleurstelling van deze beslissing overheerst de positieve gedachte binnen het Solar Impulse-team. “De landing in Nagoya (Japan) was niet gepland, maar er moet een goede reden zijn waarom ons pad ons vandaag hier heeft gebracht”, aldus piloot André Borschberg via Twitter.

Het team wacht nu in Japan op betere weersomstandigheden. Wanneer een nieuwe poging om de Stille Oceaan over te steken wordt gedaan is op het moment van schrijven nog niet bekend gemaakt.

Wereldvlucht

De vlucht rond de wereld is verdeeld in meerdere etappes. De langste etappes zijn de oversteek van de Atlantische en Stille Oceanen. De piloten maken vluchten van vijf tot zes dagen in een onverwarmde (maar wel sterk geïsoleerde) cockpit. Ook de luchtdruk in de cabine wordt niet gereguleerd. De buitentemperaturen kunnen variëren tussen 40°C en de -40°C.

De piloten nemen zes zuurstofflessen, een parachute, reddingsboot en voedsel en water voor één week mee. De piloten, Bertrand Piccard en André Borschberg zijn zelf ook nauw betrokken bij de realisatie van het Solar Impulse project.

Foto's:

Solar Impulse maakt gedwongen tussenlanding in Japan

(Foto: André Borschberg)

© Aandrijvenenbesturen.nl