DIEMEN, 13 mei 2015 11:30

Lagere stijging vacatures hoogopgeleide technici

In vergelijking met vorig jaar stijgt de vraag naar hoogopgeleide technici in het eerste kwartaal van 2015 met slechts 6%. Dat is 14% minder dan in 2014. Voorgaande kwartaalvergelijkingen lieten continu dubbele groeicijfers zien. De magere groei is het gevolg van een dip in het aantal vacatures in de regio Rotterdam.

Naast regionale verschillen in de groei van het aantal vacatures zijn er ook duidelijke verschillen in beschikbare functies. Specialisten en engineers zijn erg gewild, het aantal vacatures voor managers en projectleiders daalt. Dit blijkt uit een analyse van Yacht van de technische arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2015.

Rotterdamse daling

Van de, voor hoog opgeleide technici, belangrijke regio’s laten de regio’s Amsterdam, Eindhoven en Breda nog steeds een groei in vacatures zien van respectievelijk 16%, 15% en 13% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Alleen de regio Rotterdam wijkt af, hier daalde het aantal vacatures maar liefst 16% (ruim 200 vacatures) ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering: “De daling in deze regio was al zichtbaar in het laatste kwartaal van 2014 en zet zich dus nu versterkt door. Uit deze daling blijkt hoe afhankelijk we zijn van grootschalige investeringen zoals de aanleg van Maasvlakte 2, het afronden van een dergelijk project en het terug schalen van het investeringsniveau. Dit vertaalt zich direct door in de lokale arbeidsmarkt en stelt hoge eisen aan de flexibiliteit van professionals en technisch dienstverleners.”

Foto's:

Lagere stijging vacatures hoogopgeleide technici

© Aandrijvenenbesturen.nl