Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 30 april 2015 11:15

Zorgrobots TU/e geven Duitse robots het nakijken op RoboCup German Open

Het zorgrobot-team van de TU/e heeft een gouden plak behaald op de RoboCup German Open in Maagdenburg. Hun robots, Amigo en Sergio, komen uit in de ‘@Home League'. Het doel van deze robotsport is om sneller zelfstandige robots te ontwikkelen die zorgbehoevenden thuis kunnen helpen, zodat ze langer zelfstandig kunnen blijven wonen. De ‘thuisspelende' teams van de universiteiten van Koblenz en Bielefeld werden respectievelijk tweede en derde.

Het TU/e-team en de robots na de overwinning in Maagdenburg. '
Het TU/e-team en de robots na de overwinning in Maagdenburg.
1/1

Het TU/e-team werd vorig jaar al tweede, en pakt nu voor het eerst op het Duitse toernooi de eerste plaats. Het team hoopt dat dit ook gaat lukken op de WK in juli. Vorig jaar werd de Eindhovense robot daar tweede.

Dit is de eerste keer dat het Eindhovense zorgrobotteam de bovenste podiumplaats haalt op een buitenlands toernooi. De resultaten van het team vertonen sinds de start in 2011 een stijgende lijn en met deze winst zet die lijn door. De organisatie legt de lat telkens hoger om de technologieontwikkeling aan te jagen, dus elk team moet verbeteren. De betere klassering betekent dat het TU/e-team er telkens in slaagt meer vooruitgang te boeken dan de concurrenten.

China

De ogen zijn nu gericht op China, waar van 17 tot en met 23 juli de WK RoboCup is; een groter toernooi met een sterkere bezetting. "We hebben op dit toernooi gezien dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Maar het biedt wel een solide basis om met enig vertrouwen naar China te gaan. We gaan dit jaar voor de titel", zegt teamleider Janno Lunenburg over de aanstaande WK.

TU/e-robot Amigo voerde de meeste ‘challenges' in Maagdenburg uit. Zijn opvolger, robot Sergio, is nog niet helemaal af - hij heeft bijvoorbeeld nog geen armen - maar kon toch al ingezet worden in Duitsland, op de onderdelen waar geen armen voor nodig zijn. Sergio pakte zo voor het Eindhovense team veel punten op spraakherkenning en deed het goed bij personenherkenning. Daarna nam Amigo het over, voor de opdrachten waar wel handen bij komen kijken.

Over de @Home-competitie van RoboCup

Onze samenleving vergrijst, en oudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Dat vraagt veel zorgpersoneel, waar mogelijk een tekort aan gaat ontstaan, en wat zwaar gaat drukken op de zorgfinanciering. Een oplossing  daarvoor is het gebruik van zelfstandige robots, die mensen op allerlei manieren kunnen helpen thuis. Denk aan het naar buiten brengen van de vuilcontainer, het oprapen van een gevallen pen, of iets halen uit de koelkast.

De @Home-League van RoboCup is een robotsport gericht op de ontwikkeling van dit soort robots. De robots zijn geheel zelfsturend, en moeten zo goedkoop mogelijk gemaakt kunnen worden, om een betaalbare oplossing te bieden. Het zal nog wat jaren duren voor de robots echt klaar zijn voor gebruik thuis. Ze weten de meeste wedstrijdonderdelen nu nog lang niet foutloos te voltooien.  Maar door het competitie-element en de open kennisuitwisseling op de toernooien, gaat de ontwikkeling snel vooruit.

WK

De WK RoboCup is dit jaar in China, in de miljoenenstad Hefei, van 17 tot en met 23 juli. Daar verdedigt ook het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven de wereldtitel. Het zorgrobot-team wil er de tweede plaats van vorig jaar verbeteren.

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden