Laatste nieuws:

OBERLIN, OHIO (VS), 23 april 2015 13:47

3D-printer met nieuwe hogedruk-spuittechnologie onthuld

HotEnd Works, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in 3D-fabricatietechnieken heeft een 3D-printer onthuld die werkt volgens een nieuw principe. Ze noemen de techniek ‘Pressurized Spray Deposition’, kortweg PSD.

De HDfab printer van HotEnd Works'
De HDfab printer van HotEnd Works
1/1

De printer heet de ‘HDfab’ en is in-house ontwikkeld door HotEnd Works. Het PSD-proces werkt op basis van twee verschillende materialen: een hoofdmateriaal en een bindmiddel. Het bindmiddel wordt gebruikt als tijdelijk ondersteunend materiaal en voor de adhesie van het hoofdmateriaal. Overtollig bindmiddel kan na fabricage worden verwijderd tijdens een verhit afwerkingsproces.

Als hoofdmateriaal kunnen verschillende materiaalsoorten worden gebruikt, zolang het smeltpunt maar hoger is dan 250 °C. Voordeel van het PSD-proces is dat geprinte objecten een hoge dichtheid (97%) bezitten en er geen vulmiddel nodig is en het hele solide en pure prints oplevert.

PSD: kwaliteit én snelheid

Niet alleen de kwaliteit van de prints is hoog, de HDfab opereert ook op snelheden die flink hoger liggen dan wat nu gangbaar is in de high-end 3D-printmarkt. Volgens HotEnd Works kan de machine materiaal printen met een snelheid van 2,5 cc/min. en is de techniek uitermate geschikt voor industrietakken waar het snel vervaardigen van prototypes met geavanceerde materialen een vereiste is.

Materialen

HotEnd Works is gespecialiseerd in het werken met geavanceerde materialen en dat zie je terug in de lijst met materialen die deze 3D-printer kan verwerken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ceramische materialen zoals alumina (Al2O3), silicium carbide (SiC), and aluminium nitride (AlN).

Benjamin Becker, directeur van HotEnd Works zegt dat ze tijdens het ontwikkelen van een 3D-printer met extrusie-techniek tegen wat beperkingen aanliepen: “Toen we de inherente nadelen van de extrusie-methode ontdekten, zoals de gaten in een component en het ‘trap’-effect, richtten we ons op onze ervaring met spuittechnologie en bedachten we de spuitnozzle die in de PSD-techniek gebruikt wordt. Het idee is dat een uitgespoten hoofdmateriaal, zoals een hoogwaardig keramiek, zo’n hoge snelheid heeft dat het zichzelf inbed in de daarvoor geprinte laag, waardoor een sterker component met een hogere dichtheid wordt gevormd.”

HDfab printer releasedatum

Een exacte releasedatum is nog niet bekend gemaakt, maar Becker schat dat de machine begin 2016 op de markt komt voor een prijs van ongeveer 55.000 dollar (zo’n 51.000 euro) per machine. De eerste machine zal een bouwvolume hebben van 20 x 20 x 20 cm, al zegt Becker dat de PSD-technologie heel gemakkelijk op te schalen valt, dus grotere machines zijn ook een mogelijkheid.

bron: 3DPrint.com

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden