Laatste nieuws:

HANNOVER (DUITSLAND), 16 april 2015 10:49

Kamp: Europa moet industrie digitaliseren

Om de concurrentiepositie te versterken, moet Europa meer werk maken van smart industry: de digitalisering van de industrie. Dit pleidooi hield Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) deze week in zijn toespraak op de Hannover Messe. "Ontwikkelingen zoals robotisering en 3D-printen bieden de maakindustrie veel kansen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Gezamenlijke Europese afspraken zijn nodig om ervoor te zorgen dat onze bedrijven deze kansen beter benutten. Zo versterken we ons toekomstig verdienvermogen", aldus de minister.

Hannover Messe 2015'
Hannover Messe 2015
1/1

Als lidstaten en bedrijfsleven er in slagen om de mogelijkheden van ICT voor de industrie te benutten, dan kan de Europese economie per jaar potentieel 110 miljard euro aan bruto binnenlands product bijschrijven, zo blijkt uit Duits onderzoek. Daarvoor is onder andere nodig dat er wordt gewerkt aan het harmoniseren van regelgeving op het gebied van de digitale interne markt.

Nederlandse Fieldlabs als digitale industriële proeftuin

Op de Hannover Messe presenteren ruim 200 Nederlandse bedrijven hun slimme producten en diensten. Daarmee behoort Nederland tot de top-5 landen op deze grootste industriebeurs ter wereld. Bijzondere aandacht gaat dit jaar uit naar de presentatie van zes Nederlandse Fieldlabs. Deze projecten komen voort uit de Nederlandse actieagenda voor smart industry. In de Fieldlabs worden door bedrijven en overheden de mogelijkheden verkend om met behulp van ICT kosten te verlagen en innovaties in de industrie versneld door te voeren. Zo demonstreert het Fieldlab voor metaalbewerking hoe klanten op afstand volledig digitaal producten kunnen ontwerpen en fabriceren. Daarnaast tonen Philips, Fokker en Ten Cate hun samenwerking die beoogt om door de inzet van ICT foutloos producerende fabrieken te ontwikkelen.

Europese aandacht Nederlandse aanpak

In Europa wordt met belangstelling gekeken naar de Nederlandse aanpak voor smart industry. Tijdens de Hannover Messe spreekt minister Kamp onder meer met Eurocommissaris voor de digitale economie, Günther Oettinger over de kansen van het Nederlands beleid en de noodzaak voor Europa om te vernieuwen.

"De Nederlandse industrie staat wereldwijd hoog aangeschreven. ‘Made in Holland' staat voor innovatie en kwaliteit en onze maakindustrie biedt werk aan meer dan 800 000 mensen", aldus minister Kamp. "De internationale concurrentie staat echter niet stil. Voor de versterking van de economie is het van groot belang dat wij in Nederland en Europa optimaal profiteren van de kansen die digitalisering aan onze industrie biedt."

Kamp geeft aan dat versterking van de digitale economie een van de speerpunten zal zijn voor het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden