Laatste nieuws:

HANNOVER (DUITSLAND), 13 april 2015 12:19

YuMi de robot-collega (video)

Deze week is op de Hannover Messe 2015 (13-17 apr) een robot te zien die kan samenwerken met mensen. De ‘YuMi’-robot is speciaal voor dit doel ontworpen door ABB.

YuMi de robot kan samenwerken met mensen.'
YuMi de robot kan samenwerken met mensen.
1/1

YuMi spreek je uit als het Engelse ‘you’ en ‘me’. Het samenwerken zit dus al in de naam van de robot verwerkt. Het motto van YuMi is dan ook ‘jij en ik, wij werken samen’.

De robot is een samenwerkend assemblage-systeem met een visueel systeem, grijpers, aanraakgevoelige sensoren, flexibele software en geïntegreerde veiligheidscomponenten.

Veilig en simpel

Gebruikers van YuMi kunnen de robot op een sterk versimpelde manier programmeren. YuMi is zo ontworpen dat ‘inherente veiligheid’ boven alles staat.

Het systeem is zo geprogrammeerd dat alles draait om veiligheid, waardoor er tijdens een mens-robot-werkrelatie geen gevaar bestaat.

Werkervaring

YuMi is al druk bezig met een Curriculum Vitae. De robot werkte bijvoorbeeld een aantal maanden aan de assemblagelijn in een ABB laag-voltage-afdeling.

Hier werden door de robot duizenden stopknoppen en dubbele contactdozen geassembleerd in nauwe samenwerking met een menselijke collega.

Twee YuMi-robots en twee werknemers van vlees en bloed produceerden binnen 220 seconden tien onderdelen.

Robot-collega

De tijd dat je robot-collega koffie voor je gaat halen is wellicht nog ver weg, maar ABB bewijst met de YuMi dat het begin van een normale werkrelatie tussen mens en machine gemaakt is.

bron: ABB

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden