Laatste nieuws:

ESSLINGEN AM NECKAR (DUITSLAND), 7 april 2015 13:55

Insect-robots van Festo kruipen en vliegen (video’s)

Festo heeft twee robot-insecten ontwikkeld. Na hun vliegende SmartBird, werd nu de inspiratie uit andere delen van het dierenrijk gehaald: mieren en vlinders.

De BionicANT’s van Festo'
De BionicANT’s van Festo
1/1

Net als echte mieren hebben de 3D-geprinte BionicANT’s het vermogen om in groepen samen te werken en zo grotere objecten te verplaatsen. De robotmieren hebben camera’s op hun kop, optische sensoren in hun buik en antennes waarmee ze zichzelf kunnen opladen.

Reuzenmier met exoskelet van elektronica

De robotmieren van Festo hebben een lengte van 13,5cm en zijn hiermee flink wat groter dan hun biologische evenknie. Sallaint ontwerpdetail: de mieren hebben een uitwendig skelet van (volledig functionele) elektronische schakelingen.

Vlinder

Festo heeft ook eMotionButterflies ontwikkeld: robotvlinders die een voorgeprogrammeerde route vliegen. Dit doen ze binnen in ruimtes die uitgerust zijn met infraroodcamera’s. Deze camera’s worden als een soort GPS-systeem voor binnenshuis gebruikt.

Daarnaast hebben de robovlinders infraroodsensoren aan boord om te voorkomen dat ze tegen elkaar aan botsen. Dankzij de on-board motortjes kunnen de vlinders met hun vleugels klappen en zo door de lucht voortbewegen net als echte vlinders.

De robotvlinders hebben een spanwijdte van 51cm en kunnen drie tot vier minuten vliegen met een snelheid van 2,5 meter per seconde. Hierna moeten de vlinders weer 15 minuten worden opgeladen.

bron: Festo Bionic (YouTube)

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden