Laatste nieuws:

SAARBRüCKEN (DUITSLAND), 30 maart 2015 14:19

Kunsthand met ‘intelligente’ spierkabels

Op de Hannover Messe (13-17 april) laat de Duitse Saarland Universiteit een kunsthand zien met slimme spierkabels. De speciale kabels ‘onthouden’ namelijk hun originele vorm.

Filomena Simone met het prototype van de kunsthand. Zij werkte tijdens haar afstudeerfase in het team van Stefan Seelecke. (Foto: Oliver Dietze)'
Filomena Simone met het prototype van de kunsthand. Zij werkte tijdens haar afstudeerfase in het team van Stefan Seelecke. (Foto: Oliver Dietze)
1/1

De kabels in de kunsthand zijn gemaakt van nitinol (een nikkel-titanium-legering). Om deze kabels kracht te laten uitoefenen hoeven ze enkel verhit of gekoeld te worden. Het metaal heeft geheugeneigenschappen en ‘onthoudt’ zo de vorm die het had voordat het gebogen werd.

De onderzoeksgroep, onder leiding van Prof. Dr. Stefan Seelecke vond bestaande kunsthanden maar groot en onhandig en zocht naar een oplossing zonder al teveel pneumatiek, of elektromotoren. De kunsthand van Seelecke’s team is stukken kleiner dan vergelijkbare handen.

De kabelbundels zijn zo dun als katoen, maar desondanks zeer sterk. Het materiaal heeft ook sensor-eigenschappen, waardoor de kunsthand zeer precieze, snelle en vloeiende bewegingen kan maken. Door het meten van de elektrische weerstand kan op ieder moment de exacte positie van de draden worden uitgelezen.

Op de Hannover Messe zullen de onderzoekers het prototype demonstreren. Ze laten individuele vingerbewegingen zien en voorbeelden van grijpbewegingen. De bedoeling is om in de toekomst de menselijke hand nog preciezer na te bootsen.

bron: Saarland Universiteit

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden