Laatste nieuws:

BOSTON, MASSACHUSETTS (VS), 23 maart 2015 14:05

Sawyer: de eenarmige robotbroer van Baxter (video)

Rethink Robotics, bekend van de Baxter-robot heeft een nieuwe telg in hun robotfamilie gepresenteerd. Sawyer lijkt op het eerste gezicht een eenarmige versie van Baxter, maar volgens de makers is dit slechts het topje van de ijsberg.

Foto: Rethink Robotics'
Foto: Rethink Robotics
1/1

Sawyer is een heel andere robot dan Baxter. Net als Baxter is de nieuwe robot veelzijdig inzetbaar en kan hij goed samenwerken, maar Sawyer doet dit in een behuizing die kleiner, sneller, sterker en preciezer is.

Eenarmig, maar geen bandiet

Het eerste wat opvalt is dat Sawyer slechts één arm heeft. Rob Brooks, geestelijk vader van Baxter en Sawyer, legt het als volgt uit: “Het werd duidelijk dat we sommige dingen veel beter konden doen met een ander soort arm.”

Sawyer is, met zijn apart gevormde arm vooral goed in machine-onderhoud, testen van printplaten en andere precieze en herhaaldelijke taken. De robot is uitermate geschikt voor werk aan de lopende band. Vooral in Azië is er veel vraag naar een dergelijke robot en Rethink richt zich met Sawyer dan ook op deze markt. “We begeven ons op het terrein van de massaproductie van elektronica”, aldus Brooks.

Herontwerp

Rethink heeft zich vooral gericht op het her-ontwerpen van de actuatoren in de arm. Door het her-ontwerpen van de veren en de bekabeling kon Sawyer’s arm veel kleiner gemaakt worden dan de vrij lompe armen van Baxter. Hierdoor kan Sawyer op plekken komen waar Baxter moeite zou hebben met manoeuvreren.

Deze verbetering betekent wel dat Sawyer net iets duurder is dan zijn oudere broer. Voor Baxter tel je zo’n 22.000 dollar neer (20.000 euro) en voor Sawyer is dat 29.000 dollar (bijna 27.000 euro). De verwachte levensduur van de robot is 30 000 uur.

Vervanging van mankracht

Dit laatste maakt Sawyer een aantrekkelijke optie voor Aziatische fabrikanten, die een gat zien in werkzaamheden waarbij het moeilijk is om werknemers te vinden. Daarnaast nemen arbeidskosten in Chinese fabrieken ieder jaar met 15 tot 20 procent toe, waardoor het logisch is om te investeren in robots die werk doen wat geen mens meer voor een hongerloontje zou willen uitvoeren.

Sawyer’s opmars

De nieuwe robot lijkt nu al een populaire start te maken. Rethink heeft al deals gesloten om enkele honderden Sawyer-robots te verkopen. Vanaf zomer 2015 zal Sawyer beschikbaar komen in Noord-Amerika, Europa, China en Japan.

bron: IEEE Spectrum

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden