Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 16 maart 2015 12:27

Smart Industry: Creëer je eigen kannibaal (video)

De eerste interactieve ‘ op-weg-naar-huis-sessie' rond Smart Industry bracht honderd ondernemers naar VDL ETG in Eindhoven. Zij luisterden naar inspirerende verhalen van Ineke Dezentjé en Willem Vermeend, maar vooral ook naar elkaar. In groepen bespraken de ondernemers de kansen en belemmeringen van Smart Industry en deelden hun ervaringen.

Robin Burghard van IJssel Technologie(links) en Geert Smits van Mifa (rechts) in gesprek met Willem Vermeend'
Robin Burghard van IJssel Technologie(links) en Geert Smits van Mifa (rechts) in gesprek met Willem Vermeend
1/1
Nederland kan met zijn sterke industrie en ICT-infrastructuur goed inspelen op de snelle digitale ontwikkelingen. Maar dan moeten we wel nú inzetten op Smart Industry en onszelf opnieuw durven uitvinden. Het is een kwestie van eat or be (b)eaten. Dat is de boodschap van zowel FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming als van econoom/ondernemer Willem Vermeend. Beiden hielden in Eindhoven een vlammend betoog, waarin zij de ondernemers vertelden dat Smart Industry de toekomst is, dat meegaan in Smart Industry onontkoombaar is en dat, als je eenmaal uit je comfortzone bent gestapt, Smart Industry vooral enorme kansen biedt.

Ronde tafels

Bij Smart Industry verbeteren bedrijven hun productie door meer gebruik te maken van computers, robots, 3D-print methodes, big data en samenwerking in de keten. Aan de ronde tafels werden de kansen en belemmeringen besproken. De noodzaak tot samenwerken wordt volop onderkend, maar de angst dat concurrenten er met jouw innovatie vandoorgaan werkt belemmerend. Ook het financieren van startups is voor de meeste MKB-bedrijven een uitdaging, en dat is een eufemisme.

Concrete vervolgafspraak

Succesverhalen waren er ook. Neem NXP, dat het Eat or be (b)eaten nogal letterlijk neemt. Met de recente overname van de Amerikaanse concurrent Freescale  haalde de halfgeleiderproducent alle kranten. Maurice Geraets, directeur New Business: "Het gaat bij NXP om drie sleutelbegrippen: smart, connected en secure. Alles moet en wordt steeds slimmer (smart), alles wordt met alles verbonden (connected) en dat moet op een veilige en beveiligde manier (secure). Wij zijn wereldmarktleider in smart-security-chips, in smart secure connections." Wat heeft deze NXP-directeur naar de op-weg-naar-huis-sessie gebracht? "Ik wilde peilen waar we in Nederland staan en dat blijkt dus heel divers te zijn. Inspirerende en enthousiasmerende verhalen van zowel Ineke Dezentjé als van Vermeend." Geraets kwam natuurlijk ook om te netwerken, "om partners te vinden. Dat is gelukt En ik heb al concrete vervolgafspraken gemaakt."

De vrije hand

Directeur Geert Smits van Mifa Aluminium Precision Extrusion uit Venlo zegt dat deze op-weg-naar-huis sessie hem niet alleen nieuwe informatie heeft opgeleverd, maar ook een extra stimulans is om nog een extra stapje te zetten in R&D. "Wij hebben een groep technische studenten van diverse universiteiten en hogescholen die weekenddiensten draaien.  Die krijgen de vrije hand. Voor hen geldt het verbod op mobieltjes tijdens werktijd niet. Ze zitten daar met hun smartphones en bedenken samen allerlei innovaties. Dat brengt ons bedrijf verder."

Kannibaal

Hij krijgt bijval van Robin Burghard van IJssel Technologie Industriële Automatisering uit Zwolle. "Ik wilde hierbij zijn. Als industriële dienstverlener helpen wij processen te verbeteren, lean te opereren. Maar met alleen procesoptimalisatie red je het niet meer, je moet een stap verder." Bij  IJssel Technologie, vertelt Burghard, hebben ze twee werkgroepen "met jonkies, die een dag per week de vrije hand hebben en worden gestimuleerd om outside the box te denken. Cetnraal staan dan predictive maintenance en big data. Zo kom je tot nieuwe businessmodellen."  Burghard vindt ook de  ‘je  moet je eigen kannibaal zijn'-gedachte, die door FME tijdens de op-weg-naar-huis-sessie is gelanceerd, "super interessant. "Maak je eigen kannibaal", zei Ineke Dezentjé,  "voordat een ander het doet. Zo kom je erachter hoe je Smart Industry in praktijk moet brengen."

Op de regionale op-weg-naar-huis-sessie in gaan econoom Willem Vermeend, Ineke Dezentjé en ondernemers met elkaar in gesprek over vragen als: 

 

  • Wat kan Smart Industry betekenen voor mijn bedrijf?
  • Hoe kan ik mijn bedrijf Smart maken?
  • Hoe speel ik in op de vraag naar maatwerk?
  • Hoe werk ik samen in open netwerken?
  • Hoe creëer ik kansen en nieuwe verdienmodellen?

 

De sessies worden nog op onderstaande data in de regio georganiseerd:

 

Regio

Datum

Locatie

 

Rijndelta

Maandag 23/3

Fokker Technologies, Papendrecht

aanmelden

Oost

Maandag 30/3

Voortman Steel Machinery, Rijssen

aanmelden

Noord

Dinsdag 31/3

Neopost Technologies, Drachten

aanmelden

 

De bijeenkomsten vinden telkens plaats van 16.00 ... 17.30 uur met aansluitend een netwerkborrel.

bron: FME

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden