GRONINGEN, 16 maart 2015 12:24

Gezocht: rechtshandigen

Op 1 oktober 2014 startte het eerste publieksonderzoek naar links- en rechtshandigheid om inzicht te krijgen in de verschillen. Zijn linkshandigen bijvoorbeeld creatiever dan rechtshandigen? Heel Nederland werd opgeroepen om door middel van een online vaardigheidstest mee te doen.

Tot nu toe hebben meer dan 25 000 links- en rechtshandigen meegedaan aan het onderzoek, waarvan tweemaal zoveel linkshandigen als rechtshandigen en voornamelijk vrouwen. Initiatiefnemer Weekend van de Wetenschap roept daarom rechtshandigen en mannen op om de test te doen en zo bij te dragen aan het onderzoek.

Prof. Ton Groothuis: "Een overweldigend aantal mensen heeft inmiddels meegedaan aan het onderzoek, wat de grote belangstelling voor fundamenteel onderzoek laat zien. Het zijn uitzonderlijk veel linkshandigen die hebben gereageerd. Het lijkt alsof linkshandigen zich toch echt wat anders voelen en daar graag meer inzicht in willen hebben. Velen van hen geven ook aan dat ze een extra taakverdeling tussen hun linker en rechter hand hebben, die wij als onderzoekers nog niet kenden. We zijn nieuwsgierig hoe dit zit en daarom hebben we nog een extra testje op de site geplaatst. Of er verschillen tussen links- en rechtshandigen zijn, wordt in het najaar 2015 duidelijk, wanneer de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt worden."

Het Weekend van de Wetenschap

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door Nemo, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen. In 2014 bezochten ruim 130 000 bezoekers één van de 191 deelnemende locaties van het Weekend van de Wetenschap. Voor jong en oud worden door heel het land meer dan 1200 activiteiten georganiseerd.

Dit jaar vindt het Weekend van de Wetenschap plaats op zaterdag 3 en zondag 4 oktober.  

Doe de test

Foto's:

links

© Aandrijvenenbesturen.nl