Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 16 maart 2015 13:07

Solar Team Twente onthult ontwerp nieuwe zonneauto (video)

Solar Team Twente heeft het design van de nieuwe zonneauto onthuld. De auto wordt asymmetrisch. De coureur zit niet meer in het midden, maar aan de rechterzijde van de zonneauto. Met dit nieuwe ontwerp is het mogelijk meer zonlicht binnen te halen dan tijdens eerdere races. Dit komt omdat slechts eenmaal per dag schaduw op het zonnepaneel valt.

 '
1/1

Het gewicht van de auto is gelijk aan dat van de vorige zonneauto, The RED Engine. Het ontwerp werd onthuld tijdens het event 'Bring Design To Life', dat zo'n 250 bezoekers trok.

Op het evenement werd het ontwerp onthuld op een groot scherm, aangedreven door energie die werd opgewekt met spinningsfietsen. Daarop fietsten aanwezigen de longen uit het lijf. Teamleider Irene van den Hof: "Met dit design, ons ijzersterke team en iedereen die achter ons staat gaan wij in oktober onze droom waarmaken: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië."

Asymmetrisch design heeft grote gevolgen

"Naast het binnenhalen van meer zonlicht, heeft het asymmetrisch design grote gevolgen voor de invulling van andere technische disciplines", zegt Robin Haandrikman, technisch manager van Solar Team Twente. "Zo hebben we anders moeten kijken naar het structureel ontwerp en elektronica. Ondanks de vele vernieuwingen, is het gelukt om het gewicht van de zonneauto nagenoeg gelijk te houden aan dat van The RED Engine. Die auto was tijdens de World Solar Challenge in 2013 de lichtste van alle deelnemende zonneauto's". 
De nieuwe zonneauto krijgt de luchtweerstand van een A5'je.

Perfecte combinatie energie-inkomsten en -uitgaven

De afgelopen twee edities van de Bridgestone World Solar Challenge heeft het team erop gefocust de energie-uitgaven van de zonneauto, zoals aerodynamica en rolweerstand, zo laag mogelijk te houden. Met de kennis die tijdens deze edities is opgedaan in het achterhoofd, vestigde Solar Team Twente dit jaar alle aandacht op de perfecte combinatie tussen energie-inkomsten én -uitgaven. Samen met de technische kennis en de beste materialen van de partners hoopt het team de snelste zonneauto ter wereld te produceren.

Wetenschapsquiz over technieken in de zonneauto

Tijdens een interactieve wetenschapsquiz, die werd gepresenteerd door cabaretier Jeffrey Spalburg, kregen bezoekers donderdag een inkijk in de designwereld. Aan de hand van ludieke proefjes legden lectoren en hoogleraren van Saxion en Universiteit Twente technieken uit die gerelateerd zijn aan de zonneauto. Het Twentse solarteam toonde hiermee aan wat er komt kijken bij het bouwen van een zonneauto. Aan het einde van de wetenschapsquiz kregen de aanwezigen het nieuwe design van de zonneauto te zien. 

Zeepkistenrace

Op de ochtend van de ontwerppresentatie beleefden vijftig kinderen samen met Solar Team Twente en Green Team Twente de kick-off van een innovatieve ontwerpwedstrijd, waarin zij de auto van de toekomst ontwerpen. 
Kinderen van basisscholen OBS 't Schöppert (Hengelo), Anna van Buren en de Paus Joannesschool (beide Enschede) doen mee. Later in het project worden deze ontwerpen uitgewerkt, samen met studenten van ROC van Twente, tot een rijdende zeepkist. De beide Twentse teams maken de kinderen op die manier enthousiast voor techniek. Eind juni vindt de finaledag in de vorm van een zeepkistenrace plaats.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente. Zij maken hun droom waar: het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge in oktober 2015. Naast de studenten bestaat Solar Team Twente uit het sterke netwerk van innovatieve partners. Samen wordt topsport beoefend en de snelste zonneauto gebouwd.

bron: Solar Team Twente

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Kathedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden