SCHOONDIJKE, 12 maart 2015 10:12

Succesvolle installatie RSS tower in Australië

Nabij de noordwestkust van Australië, in de Timor-zee, ligt een uitgebreid gasveld. Om deze LNG - vloeibaar aardgas - te winnen, is een drijvend, semi-submersible platform gebouwd.

Het gas wordt via een aantal slangen, ook wel umbilicals genoemd, naar boven gebracht. Hydrauvision heeft aan dit Ichthys-project meegewerkt door de suction spread – inclusief lieren, slangen en waterpompen – te leveren. Het Ichthys-project is het op een na grootste LNG-project ter wereld.

Zuiganker

Onder het drijvende platform staat een ondersteuningstoren op de zeebodem. Deze RSS tower (Riser Support Structure) is 110 meter hoog. De RSS tower werd rechtopstaand afgezonken en zette zich door het eigen gewicht vast in de zeebodem. Dit wordt een suction anchor (zuiganker) genoemd.

Het zuiganker bestaat uit een rechthoekige U-balk van 70 x 40 meter met de open kant naar beneden gericht. Daarna werd door middel van het leegpompen van de compartimenten een vacuüm gecreëerd, waardoor het anker zichzelf verder de zeebodem introk.

Testen

Na de bouwperiode volgde een periode van testen. Hiertoe heeft Hydrauvision een bak ontworpen die als onderwateromgeving kon dienen. Na aan aantal dagen en nachten intensief testen bleek dat het geheel presteerde conform ontwerp.

Vervolgens werd de Ichthys Suction Spread in Batam, Indonesië opgebouwd en geïnstalleerd. Daarna werd de installatie aan boord van de Aegir naar Australië vervoerd. De Suction Spread van Hydrauvision vormt een cruciaal onderdeel van het gehele systeem.

Overbrugging

De afstand van de bodem tot het platform is 250 meter. Om de resterende 140 meter te overbruggen, werden er diverse umbilicals aan de ondersteuningstoren bevestigd. Bovenop het zuiganker werd een pompframe geïnstalleerd. Dit pompframe is 6 meter breed, 2 meter diep en 2 meter hoog. Het bevat vier waterpompen, die door Hydrauvision Systems zijn aangepast en voorzien van een hydraulische aandrijfmotor.

Motoraandrijving

De hydraumotoren worden aangedreven door Hydrauvision Rental powerpacks die op het dek staan. De powerpacks zijn aangesloten op twee lieren, de zogeheten umbilical winches, met elk vijf umbilicals (pers-retour-pers-retour-lek). Deze slangen worden op 250 meter diepte aangesloten door een ROV (Remote Operated Vehicle).

Het resultaat: Hydrauvision heeft haar kennis en ervaring nogmaals bewezen door het ontwerp en de bouw van de Ichthys Suction Spread. Een knap staaltje samenwerking van de Hydrauvision-divisies Systems, Rental en Services.

bron: Hydrauvision

Foto's:

Succesvolle installatie RSS tower in Australië

© Aandrijvenenbesturen.nl