Laatste nieuws:

ABU DHABI, 9 maart 2015 12:28

Wereldreis van vliegtuig op zonne-energie van start (video)

Maandagochtend is de Zwitserse poging op zonne-energie de wereld rond te vliegen van start gegaan. Het vliegtuig, de Solar Impulse 2, steeg in alle vroegte op vanaf Abu Dhabi.

De Solar Impulse 2 in volle vlucht boven Abu Dhabi tijdens een voorbereidingsvlucht.'
De Solar Impulse 2 in volle vlucht boven Abu Dhabi tijdens een voorbereidingsvlucht.
1/1

De vlucht is het kindje van de ontdekkingsreizigers Bertrand Piccard en André Borschberg. Borschberg zit in de pilotenstoel en koos om 12 over 7 (12 over 4 ’s ochtends Nederlandse tijd) het luchtruim. Het vliegtuig vliegt via Oman nu eerst naar India toe. In Oman neemt Piccard het roer over.

Reis rond de wereld op zonne-energie

De voorbereidingen voor deze droomvlucht van de Zwitsers duurde twaalf jaar. De Solar Impulse 2 is in staat om enkele dagen en nachten achter elkaar te vliegen op zonne-energie. Het vliegtuig zal een totale afstand van 35 000 kilometer gaan afleggen en in 25 dagen de wereld rondvliegen. Er is enige ruimte tussen de etappes, zodat de vlucht uiteindelijk over ongeveer vijf maanden zal zijn afgerond.

De Solar Impulse 2 vliegt over de Arabische Zee, India, Myanmar, China, de Stille Oceaan, Atlantische Oceaan en dan via Zuid-Europa weer naar vertrekplaats Abu Dhabi. Onderweg zijn er twaalf haltes ingepland. In die plaatsen houden het Solar Impulse team en haar partners publieke evenementen voor regeringen, scholen en universiteiten.

“We zijn heel ambitieus in ons doel, maar bescheiden gezien de grootsheid van deze uitdaging. Dit is een poging en alleen de tijd zal uitwijzen of we de talloze weers- technische, menselijke en administratieve uitdagingen kunnen overwinnen”, aldus Piccard en Boschberg.

Solar Impulse 2

Het vliegtuig is een vliegend laboratorium gebouwd door een multi-disciplinair team van 80 specialisten en meer dan honderd partners en consultants. Het is het grootste vliegtuig ooit gebouwd met zo’n laag gewicht. De Solar Impulse weegt slechts evenveel als een kleine auto. Op de vleugel van het toesten zitten meer dan 17 000 zonnecellen. Het vliegtuig kan op een hoogte vliegen van 8500 meter en heeft een maximumsnelheid van 100 km/u.

bron: Solar Impulse

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden