EINDHOVEN, 9 maart 2015 11:48

Eerste duurzame elektrische toermotorfiets (video)

Het studententeam Storm Eindhoven heeft in Helmond het ontwerp van zijn elektrische toermotorfiets onthuld. Met deze motor willen de TU/e-studenten in 2016 deelnemen aan de 80 Day Race (80DR) rond de wereld.

Het team van ongeveer 30 studenten hoopt rond de zomervakantie het prototype van de motor te presenteren, en dan ook de benodigde RDW-goedkeuring rond te hebben. Het productiemodel - waarvan Storm voor de wereldreis twee tot vier exemplaren wil maken - moet begin 2016 klaar zijn. Wie het team wil steunen, kan een accupakket 'adopteren'.

De 80DR is een race waarbij teams zeven locaties op de wereld moeten aandoen. Dat mag op hun eigen manier en via hun eigen route. Maar het moet wel met een eigen voertuig zijn, dat geen fossiele brandstoffen verbruikt. Het doel van de race is om de ontwikkeling van duurzame mobiliteit aan te jagen en onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Storm Eindhoven heeft zich als eerste officieel aangemeld voor de race.

Langere afstanden

Volgens de studenten is het de eerste elektrische toermotorfiets, ontworpen voor de langere afstanden. Bestaande elektrische motorfietsen zijn volgens technisch manager Wilco Pesselse veelal gericht op het stadsverkeer of de racesport. De focus op langere ritten heeft geresulteerd in een actieradius van circa 380 kilometer, vertelt teammanager Texas van Leeuwenstein (net als Pesselse masterstudent Automotive): "Ons uitgangspunt is dat we in ieder geval twee uur lang honderddertig kilometer per uur willen kunnen rijden." 380 kilometer is een afstand die vergelijkbaar is met de afstand die gangbare toermotoren op een tank kunnen rijden.

Om dit te bereiken, komt in het midden van de motor een accupakket dat bestaat uit - maximaal - vierentwintig cartridges van een kleine acht kilo per stuk. Ter indicatie: met de helft van deze cartridges komt de motor al gauw zo'n tweehonderd kilometer ver. De losse accucomponenten maken dat de bestuurder bij een stop makkelijk van pakketjes kan wisselen. Maar gewoon laden kan ook.

Vrijheid

Bovenal focusten de studenten zich op "het gevoel van vrijheid, voor veel motorrijders toch dé reden waarom ze überhaupt motorrijden", weet Van Leeuwenstein - ook uit eigen ervaring trouwens. Pesselse: "We hadden ook kunnen kiezen voor zo'n super-aerodynamisch cocon-idee waarbij de bestuurder als het ware helemaal is ingebouwd. Maar op onze motor zit je echt in de buitenlucht en kun je vrij bewegen." En, ook niet onbelangrijk: het is een motor met "de heb-factor", stelde Pesselse tijdens de presentatie.

De uitdaging voor Storm was zoeken naar vernieuwing en verbetering binnen de beperkte ruimte die een motorfiets biedt. Pesselse: "Je mogelijkheden zijn een stuk beperkter dan bij een vierwieler. Met het oog op de gewichtsverdeling moet een motor bijvoorbeeld enigszins symmetrisch zijn. Verder is een motorfiets altijd achterwiel-aangedreven - die van ons ook. Dan is het niet logisch om je motor voorin te zetten. En je accupakket is gewoon fors; eigenlijk is er maar één plek op een motorfiets waar je relatief veel ruimte hebt en dat is in het midden."

Commerciële potentie

Of de elektrische toermotor commerciële potentie heeft? "Hij is vrij conservatief", constateert Van Leeuwenstein. "De motorrijder is, meer nog dan een automobilist, gehecht aan de brandstofmotor. Aan de geur, het geluid, de trillingen en aan het schakelen - wat bij een elektrische motor natuurlijk niet hoeft." Toch is de teammanager voorzichtig positief. "Ik denk dat er in de toekomst uiteindelijk wel een gezonde mix zal ontstaan van elektrische voertuigen en brandstofvoertuigen, zeker in de markt van de toermotorfietsen waarbij comfort een grote rol speelt."

Particulieren en bedrijven die Storm Eindhoven financieel willen steunen, kunnen een batterijcel 'adopteren', zo maakte de teammanager aan het eind van de designpresentatie bekend. Iedere adoptant krijgt daarop een persoonlijke site waarop hij of zij straks kan zien wat zijn of haar onderdeel van het accupakket gedurende de aankomende wereldreis meemaakt en presteert. "Zo ziet u welke bijdrage ú aan de reis heeft geleverd."

Foto's:

Eerste duurzame elektrische toermotorfiets (video)

Een impressie van de elektrische toermotorfiets van Storm Eindhoven en het accupakket.

© Aandrijvenenbesturen.nl