Laatste nieuws:

ALMELO/DELFT, 5 maart 2015 12:40

Voorzichtige robothanden voor de voedingsindustrie (video)

Food Technology Noord-Oost Nederland (Ftnon) koopt een meerderheidsbelang in Lacquey BV. Hiermee is de internationale ambitie voor de Delftse robotproducent gewaarborgd. Voor Ftnon betekent de strategische overname een investering in kennis en kunde op het gebied van robottechniek in de voedselindustrie. De overige aandelen blijven in handen van de medeoprichters.

 '
1/1
Ftnon is producent van machines voor de voedingsindustrie. Lacquey ontwikkelt robotgrijpers die kunnen omgaan met productvariatie en die een uiterst voorzichtige greep hebben. Twee factoren die essentieel zijn in de voedingsindustrie. "De techniek van Lacquey zorgt voor innovatie in de voedingsindustrie. Daar waar eerder alleen gebruik kon worden gemaakt van mensenhanden, kunnen nu de ‘voorzichtige robothanden' ondersteuning bieden in de primaire manuele voedingsprocessen. De voedingssector krijgt hierdoor feitelijk intelligentere banen", zegt Wilco Fauth, directeur van Ftnon.

In 2010 is Lacquey vanuit de TU Delft gestart met de ontwikkeling van de ‘voorzichtige robothand'. Dankzij de underactuation technologie is het mogelijk om groente en fruit op te pakken zonder dat er drukplekken ontstaan. Een techniek waar de TU Delft al jaren onderzoek naar doet. "Door de overname van Lacquey bereikt het jonge bedrijf eindelijk de internationale voedselmarkt, zegt Richard van der Linde, algemeen directeur van Lacquey. "Het inzetten van techniek is voor veel organisaties van essentieel belang om de productiecapaciteit te verhogen, de prijzen laag te houden en de kwaliteit constant te houden. Met de ‘voorzichtige robotgrijpers' van Lacquey verwacht ik een revolutie in de voedselindustrie."

Robotisering

Robotsystemen zijn zeer goed om procesbewegingen met een grote herhalingsfactor nagenoeg foutloos uit te voeren. Voor complexe processen blijven dan ook nog steeds mensen nodig. "De robothanden ondersteunen de mensen bij hun werkzaamheden. Door de inzet van de robots kunnen bedrijven per uur, per mens meer doen en daarmee kunnen ze hun groei op peil houden", zegt Van der Linde. In eerste instantie worden de robots ingezet bij Nederlandse producten, waarna de verwachting is dat er interesse komt vanuit de rest van de wereld in deze technologie.

Over Ftnon

Ftnon BV is ruim 50 jaar geleden begonnen met het bouwen van machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Daarbij waren zij in de beginjaren voornamelijk actief op de lokale markt, maar zijn de laatste 30 jaar uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met vestigingen in Amerika en China. Ftnon is vooral actief in de wereldwijde versmarkt en heeft zich gespecialiseerd in blancheer- en koelprocessen.

Over Lacquey

De onderzoeksgroep van Martijn Wisse, van het TU Delft Robotics Institute, vroeg in 2009 patent aan voor de robothand. In 2010 richtten Martijn Wisse en Richard van der Linde met de gepatenteerde technologie Lacquey BV op. Na uitontwikkeling van de grijptechnologie werd het bedrijf ook specialist in aansturing van robot-armen om optimale grijpbewegingen te realiseren. Het bedrijf richt zich specifiek op de ontwikkeling van robotoplossingen voor de food-agrosector.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden