Laatste nieuws:

APELDOORN, 5 maart 2015 11:10

e-Traction gebruikt eDrive voor meten en testen van elektrische aandrijflijn

HBM Benelux heeft het eerste eDrive-systeem in Nederland geïnstalleerd bij e-Traction in Apeldoorn. eDrive is een combinatie van meetapparatuur en software, die speciaal is ontwikkeld voor het meten en testen van aandrijvingen, generatoren, invertertechniek en batterijen in elektrische voertuigen. e-Traction, dat wielnaafmotoren voor onder meer stadsbussen ontwikkelt en produceert, gebruikt het systeem voor het opnemen en analyseren van de meetwaarden voor productontwikkeling, praktijktests en duurtests.

'
1/1
e-Traction is in 1981 opgericht en heeft zich toegelegd op de ontwikkeling en optimalisatie van zogenaamde ‘wielnaafmotoren'. De wielen, die zijn uitgerust met elektromotor en inverter, vervangen de normale wielen. Daardoor zijn verbrandingsmotor en versnellingsbak in het voertuig overbodig. Behalve de wielen levert e-Traction een regelmodule en een vehicle energy manager, die samen de elektromotoren aansturen. In feite gaat het dus om de hele aandrijflijn voor elektrische voertuigen, waarbij het niet uitmaakt of de elektrische energie van batterijen of waterstof brandstofcellen afkomstig is. Momenteel rijden er in Europa zo'n vijftien bussen met wielnaafmotoren rond; meestal als onderdeel van proefprojecten met schone bussen. In de werkplaats in Apeldoorn staan echter ook diverse prototypes van personenauto's met wielnaafmotoren.

Bij het ontwikkelen en testen van de aandrijflijn maakt e-Traction als eerste bedrijf in ons land gebruik van de eDrive van HBM. Het systeem is medio 2014 bij e-Traction geïnstalleerd en na een uitgebreide testfase begin van dit jaar in gebruik genomen.

"De eDrive-oplossing is voor ons een ideaal test- en analysesysteem", zegt Patrick Hendriks, elektronicus bij e-Traction. "We meten het mechanische vermogen van de elektromotoren, maar we kunnen nu ook zien hoeveel vermogen de inverter en de motor ingaat. Met behulp van het data-acquisitiesysteem en de bijbehorende software kunnen we alle relevante data opnemen en analyseren. De testopstelling gebruiken we om onze eigen berekeningen te analyseren en te verifiëren, zodat we kunnen zien of het in de praktijk echt zo werkt als we denken. Daarnaast gebruiken we de opstelling voor het testen van onderdelen in de praktijk, voor duurtests en het testen van storingen." 

Het eDrive-systeem is door HBM speciaal ontwikkeld voor het meten en testen van elektrische aandrijvingen, generatoren en invertertechniek. De ontwikkeling werd gestart omdat de bestaande meet- en testapparatuur niet alle relevante informatie en data kon leveren. Door de snelle opkomst van elektrische auto's bleek er een grote vraag naar complete systemen, die ook geschikt zijn voor het meten van de elektrische componenten en waarden. 

"Een verbrandingsmotor test je op een andere manier dan een elektromotor", legt René Bastiaanssen van HBM Benelux uit. "Bij verbrandingsmotoren wil je graag mechanische waarden meten, maar bij elektromotoren wil je vooral ook informatie hebben over de elektrische signalen tussen de inverter en de motor en over de status van de batterijen, dit alles tijdsynchroon gemeten met het mechanische uitgangsvermogen van de elektromotor."

De eDrive-oplossing is een pakket, dat bestaat uit een koppelopnemer en een data-acquisitiemodule, die de functionaliteit van een datalogger, een oscilloscoop en een power/efficiency-analyser  combineert. Deze componenten vormen samen een integraal test- en analysesysteem voor elektrische motoren.

 

De powermeter-functionaliteit van het systeem geeft een compleet inzicht in de karakteristieken van de elektrische aandrijving. Het bij e-Traction gebruikte eDrive-pakket slaat met een sampling rate tot 2 MS/s continu meetdata op afkomstig van achttien kanalen voor het meten van stroom en spanning tot 1000 volt. Alle metingen lopen synchroon met de meetsignalen voor temperatuur, koppel en toerental. Uitgebreidere configuraties met grotere aantallen meetkanalen en hogere sample rates zijn eveneens mogelijk.

 

Het eDrive-systeem is uitgerust met software, die ook speciaal is ontwikkeld voor het verzamelen, opslaan en analyseren van metingen aan elektrische motoren en inverters. De complete bediening van het systeem kan via een optische Ethernet-interface vanaf een PC plaatsvinden.

 

bron: HBM

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden