NAGOYA (JAPAN), 2 maart 2015 12:13

Robotbeer haalt oudjes uit bed (video)

Onderzoekers van Riken en Sumitomo Riko Company in Japan hebben een verzorgingsrobot voor ouderen ontwikkeld: de Robear. Deze robot kan iemand vanuit bed in een rolstoel tillen of ouderen helpen die moeilijk zonder hulp kunnen opstaan.

Riken is een onderzoekscentrum in Nagoya wat onderzoek doet naar robots die interactie hebben met mensen. De Robear is de opvolger van de Riba en Riba-II. Robear weegt 140 kilo en is daarmee lichter dan zijn voorgangers. De Riba-II woog bijvoorbeeld 230 kilo.

Zachte heelmeester

Robear is zo gebouwd dat hij krachtig en snel is, maar wel met oog op de veiligheid van de patiënt. De robot is speciaal ontworpen om mensen op te tillen zonder ze pijn te doen. De robot is uitgerust met drie typen sensoren, waaronder tactiele sensoren die voor een rustige beweging zorgen.

Lichtgewicht

Dankzij het kleine onderstel kon Robear stukken lichter worden gebouwd. De robot voorkomt omvervallen door verlengbare benen, die zo tijdens het tillen voor meer stabiliteit zorgen en weer ingetrokken kunnen worden als de robot door smalle ruimtes moet bewegen of door deuropeningen moet gaan.

Vergrijzing Japan

Japan heeft een enorm vergrijzingsprobleem, waardoor dit soort oplossingen hard nodig zijn. Dit is belangrijk voor het assisteren van hulpverleners. De zware tilwerkzaamheden van deze medewerkers kunnen op deze manier door een robot worden uitgevoerd.

Volgens Toshiharu Mukai, hoofd van het Robot Sensor Systems onderzoeksteam: “We hopen echt dat deze robot zal leiden tot vooruitgang in verzorging en zorgt voor minder belasting van onze huidige verplegers. We zijn voornemens het onderzoek voort te zetten naar meer praktische robots die in staat zijn om krachtige, maar ook zachte assistentie te bieden aan ouderen.”

bron: Riken

Foto's:

Robear

Foto: Riken

© Aandrijvenenbesturen.nl