Laatste nieuws:

LISSABON (PORTUGAL), 26 februari 2015 11:15

Drones besturen met je brein (video)

Het Brainflight-project maakt het mogelijk om met je brein een drone te besturen. BBC News nam laatst een kijkje in Portugal bij een testvlucht.

(Bron: BBC)'
(Bron: BBC)
1/1

Brainflight is een samenwerking tussen vier Europese organisaties: Tekever (Portugal), Champalimaud Foundation (Portugal), Eagle Science (Nederland) en de Technische Universität München (Duitsland). Deze organisaties geloven dat een vliegtuig rechtstreeks bestuurd kan worden door het menselijk brein en hebben inmiddels al veel resultaten geboekt om dit doel te verwezenlijken.

Demonstratie

Tijdens een publieke demonstratie in Lissabon (Portugal) maakten Tekever en Champalimaud gebruik van hoogwaardige EEG-systemen om hersengolven te meten. Speciale algoritmen vormden de hersengolven vervolgens om in commando’s voor de drone. De drone piloot draagt een hoofdkap met sensoren die de hersenactiviteit meet. Zo kan de persoon het pad van de drone beïnvloeden door een simpele gedachte.

Multi-disciplinair

Brainflight maakt gebruik van een multi-disciplinaire aanpak, waarbij luchtvaartengineering wordt gecombineerd met neurowetenschappelijk onderzoek. Het project verkent twee verschillende brein-computer-interfaces (BCI’s). Voor deze demonstratie hebben de onderzoekers een BCI-systeem toegapast binnen een vier zitplaatsen tellend, tweemotorig propellorvliegtuigsimulator (de Diamond DA42). De laatste stap in het project is het valideren van een BCI voor besturing van een onbemand vliegtuig (UAV) tijdens een echte vlucht.

Ricardo Mendes, COO van Tekever: “We geloven echt dat Brainflight het begin is van een geweldige verandering in de luchtvaart, waarbij piloten nieuwe mogelijkheden krijgen en missie-risico’s worden verminderd. En we kijken er naar uit om deze voordelen op de markt te brengen met zeer innovatieve producten.”

Ook biedt Brainflight mogelijkheden voor lichamelijk beperkte mensen, die op deze wijze toch in staat kunnen zijn om vliegtuigen te besturen. Ook kan de research mogelijk gebruikt worden in andere complexe systemen voor besturing van bijvoorbeeld auto’s, boten en treinen.

bron: Tekever

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden