Laatste nieuws:

HALMSTAD (ZWEDEN), 26 februari 2015 10:42

‘Profibus meest gebruikt, maar op zijn retour’

Profibus blijft wereldwijd het meest gebruikte industriële netwerk, maar zal worden ingehaald door andere netwerken. Profinet en Ethernet/IP strijden om de eerste plaats binnen het industriële Ethernet en er is nog geen zicht op enige consolidatie. Dit zijn enkele conclusies uit de visie op de markt voor industriële netwerken in 2015 volgens HMS Industrial Networks.

Anders Hansson, Marketing Director bij HMS Industrial Networks.'
Anders Hansson, Marketing Director bij HMS Industrial Networks.
Rechts
1/2

HMS Industrial Networks is een onafhankelijke leverancier van producten en diensten voor industriële communicatie. Met hun producten kunnen industriële apparaten op verschillende industriële netwerken worden aangesloten. HMS heeft zo een uitstekend inzicht opgebouwd in de markt voor industriële netwerken.

Hieronder zijn enkele van de trends samengevat die HMS momenteel signaleert in de markt voor industriële communicatie.

Veldbus versus industrieel ethernet

Zowel veldbus als industriële ethernetnetwerken groeien, maar ethernet groeit sneller. Kijken we naar de wereldwijd nieuw geïnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering, dan blijken veldbussen met een marktaandeel van 66% nog steeds het meest gebruikte type netwerk te zijn. Interessant is dat HMS verwacht dat de markt voor veldbussen met circa 7% per jaar blijft groeien.

De belangrijkste drijfveren voor deze groei zijn de eenvoud, historie en betrouwbaarheid van veldbussen. De dominante veldbus is Profibus (18% van de totale wereldmarkt met inbegrip van industrieel Ethernet), gevolgd door Modbus (7%), DeviceNet (6%) en CC-Link (6%). Industrial Ethernet netwerken hebben een marktaandeel van 34% en groeien sneller dan veldbussen (17% per jaar).

Maar volgens HMS zal het nog wel enige tijd duren voordat Industrial Ethernet de veldbussen is ontgroeid. De belangrijkste drijfveren voor de groei van ethernet zijn hogere prestaties en de integratie in kantoornetwerken.

Profinet en Ethernet/IP zijn de twee grootste ethernet-netwerken met elk 8% van de totale netwerkmarkt. In opkomst zijn EtherCAT, Modbus-TCP en Powerlink.

Verschillen per regio

Regionale verschillen In Europa en het Midden-Oosten (EMEA), is Profibus het dominante netwerk, waarbij Profinet het snelst groeit. In het kielzog volgen Modbus en EtherCAT.

De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door de CIP netwerken, waarbij Ethernet/IP in termen van marktaandeel bezig is met een inhaalslag met DeviceNet. Profibus en EtherCAT volgen op enige afstand. Daarnaast wint Profinet marktaandeel en is Modbus nog steeds populair.

In Azië is er geen netwerk dat zich onderscheidt als echte marktleider, daarentegen worden Profibus, DeviceNet en Modbus hier op grote schaal toegepast. CC-Link domineert in Japan, terwijl de belangstelling voor EtherCAT groeit.

Anders Hansson, Marketing Director bij HMS Industrial Networks. “Over het algemeen zien we een verschuiving naar industrieel ethernet, maar de migratie naar industrieel ethernet kost meer tijd dan eerst werd verwacht. We krijgen nog steeds veel aanvragen voor connectiviteit met zowel veldbussen als industrieel Ethernet.”

Hansson vervolgt: “Wat echter volkomen duidelijk is, is dat de netwerkmarkt gefragmenteerd blijft en dat industriële apparaten steeds meer onderling verbonden raken. Dit wordt versterkt door trends als het internet der dingen en Industrie 4.0.”

bron: HMS Industrial Networks

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden