Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 26 februari 2015 09:16

VNMI: Metaalketen ziet kansen in 2015

De producenten van metaal zien 2015 als een positief jaar. De vooruitzichten voor de capaciteitsbenutting zijn voor 2015 beter dan vorig jaar. Belangrijker nog, is dat de orderportefeuille gemeten naar aantal weken werk licht is toegenomen.

'
1/1

Frank Buijs, directeur VNMI: “Een meerderheid van onze lidbedrijven verwacht een behoorlijke verbetering in de conjuncturele vooruitzichten. Niet alleen veel metaalsmelterijen en -walserijen verwachten tot ruim 10% meer afzet te boeken, maar nu ook de extrusiebedrijven.”

Meer dan tweederde van de achterban verwacht dit jaar een (vrijwel) volledige bezetting (75-100%) te bereiken, om de vaste productiekosten te helpen minimaliseren. Tegelijkertijd wordt een omzetstijging verwacht in 2015. Buijs: “Alle lidbedrijven verwachten dat de conjunctuur reeds dit jaar verder aantrekt. Wel merkt de achterban dat het vinden van nieuwe afzetmarkten een zaak van lange adem is.”

Ongelijk speelveld

Ondanks de goede vooruitzichten is VNMI nog altijd kritisch over het ongelijke speelveld tussen de Nederlandse producenten en hun Duitse collega’s. Buijs: “De gesprekken met de top van het Ministerie van Economische Zaken duren nog altijd voort. De acute noodzaak van met Duitsland vergelijkbare regelingen voor energiekosten, milieufiscaliteiten en financieringsmogelijkheden voor innovatie is niet afgenomen.”

Samen vuist maken

Voor de sector zou een consolidatie in de belangenbehartiging bij lobby richting de overheid positief uitpakken, aldus Buijs: ”Er bestaan tientallen branche-organisaties en kenniscentra voor de metaalketen. Voor de klant, de gecombineerde achterban én de overheid kunnen al deze branche-organisaties veel meer meerwaarde creëren. Dat doen ze wat VNMI betreft door intensiever samen te werken en het gezamenlijk belang centraal te stellen. Deze sector heeft recht op een betere belangenbehartiging. Alleen al de producenten van metaal in Nederland houden 50.000 mensen voltijds aan het werk en exporteren voor 6 miljard per jaar.”

Marktontwikkeling

Net als in de afgelopen jaren trachten de lidbedrijven van de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) hun afzet naar de traditionele markten (bouw, automotive, verpakkingen en energietransport- en distributie) uit te breiden én om te zien naar nieuwe afzetmarkten, zoals gezondheidszorg , luchtvaart, zowel voor industriële als voor consumententoepassingen.

Zelf wil VNMI de ontwikkeling van nieuwe automotive metaallegeringen helpen aanjagen, samen met branche-organisaties NEVAT (toeleverende industrie) en AVNeG (metaalgieterijen). “Al enige tijd zijn NEVAT, VNMI en AVNeG met grote OEM’s, overheden en potentiële gebruikers aan het werk om te komen tot aanzienlijk lichtere trucks, bussen en personenauto’s. Het is goed dat deze ontwikkeling nu verder wordt ondersteund door de overheid.”

 Bijlage VNMI conjunctuurenquete 2015.

bron: FME

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden